ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τα ταξί στα σκάφη: Στην αγορά ναύλωσης σκαφών μπαίνει η Uber

Από τα ταξί στα σκάφη: Στην αγορά ναύλωσης σκαφών μπαίνει η Uber

To Uber Boat, μια νέα υπηρεσία ναύλωσης σκαφών αναψυχής που θα είναι διαθέσιμη από τα μέσα Ιουνίου, στη Μύκονο δημιούργησε η Uber, που είναι ταυτισμένη με την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης με ταξί ή ιδιωτικά αυτοκίνητα. Η αμερικανική εταιρεία, που ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας σε ειδική εκδήλωση, επέλεξε το νησί των Ανέμων για να λανσάρει το νέο προϊόν της.

Η υψηλή εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκει η πλειονότητα των ξένων επισκεπτών του νησιού, μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να μεταβεί σε έναν μεγάλο αριθμό νησιών των Κυκλάδων, μοιάζει να καθιστά βέβαιη την επιτυχία του νέου προϊόντος της Uber. Οπως έχει γίνει γνωστό, μέσω αυτής της νέας υπηρεσίας θα είναι δυνατή η μίσθωση για μέχρι οκτώ επιβάτες των διαθέσιμων, μέσω του Uber Boat, σκαφών.

Μπορεί αυτό το νέο προϊόν της Uber να λανσάρεται παγκοσμίως για πρώτη φορά στη Μύκονο, όμως υπηρεσίες ναύλωσης σκαφών μέσω Διαδικτύου είναι ήδη διαθέσιμες στο νησί που υποδέχθηκε το 2022 περίπου 1,7 εκατ. επισκέπτες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή γαλλική εταιρεία προσφέρει, μέσω του ιστοτόπου της, περισσότερες από 100 επιλογές σκαφών προς ναύλωση στη Μύκονο, με ή χωρίς καπετάνιο, τα οποία δεν διαθέτουν περιορισμούς στην προσφερόμενη χωρητικότητα.

Στη μάχη της προσέλκυσης πελατών, οι οποίοι προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα γιοτ, έχει μπει και μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, παγκοσμίως, μίσθωσης σκαφών και παροχής θαλάσσιων εμπειριών, έχοντας αναπτύξει τη δική της διαδικτυακή εφαρμογή (app). Αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερες από 60 καταχωρίσεις που περιλαμβάνουν ένα σημαντικό εύρος χαρακτηριστικών σκαφών.

Ενδεικτικά, η ναύλωση ενός δεκαπεντάμετρου Majesty Flybridge, με δυνατότητα φιλοξενίας έως δώδεκα ατόμων, με καπετάνιο και με πλήρωμα, κοστίζει, ανά ημέρα, 3.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και κόστος καυσίμου). Για ένα Pershing 70, με πλήρωμα και με δυνατότητα φιλοξενίας έως έξι ταξιδιωτών, το ημερήσιο κόστος διαμορφώνεται σε 4.800 ευρώ. Με την Uber να μην έχει παράσχει ακόμη λεπτομέρειες για το ύψος της τιμολόγησης της νέας υπηρεσίας της, παραμένει άγνωστο το κόστος της χρέωσης, όπως και το εάν θα είναι ανταγωνιστική συγκριτικά με τις υφιστάμενες, όπως συμβαίνει με τις μετακινήσεις, μέσω της πλατφόρμας της αμερικανικής εταιρείας, με ιδιωτικά οχήματα (στις χώρες που επιτρέπονται). Μένει ακόμη να διασαφηνιστεί εάν το Uber Boat θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για μετακινήσεις μέσω ιδιωτικού σκάφους από και προς τη Μύκονο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μαρίνα Τούρλου μπορεί να ελλιμενίσει 222 σκάφη, ενώ η δυνατότητα ελλιμενισμού των υπόλοιπων μαρινών (μεταξύ των οποίων αυτών σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις) περιορίζεται σε μερικές δεκάδες.

Η αξία της αγοράς μίσθωσης σκαφών, στην οποία εισέρχεται η Uber, τοποθετείται παγκοσμίως σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ (δεδομένα 2022), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τα 23 δισ. μέχρι το 2028. Αντίστοιχα, κατά το διάστημα 2023-2028 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς τοποθετείται σε 5,4%. Ο ναυτικός τουρισμός, του οποίου πυλώνας είναι το γιότινγκ, βρίσκεται παγκοσμίως σε άνθηση, αλλά στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπος με την έλλειψη υποδομών και με καθυστερήσεις στην αδειοδότηση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News