ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο μπουτίκ ξενοδοχείο σχεδιάζει η Μπλε Κέδρος

Νέο μπουτίκ ξενοδοχείο σχεδιάζει η Μπλε Κέδρος

Στην ανάπτυξη ενός νέου «μπουτίκ» ξενοδοχείου, δυναμικότητας 64 δωματίων, στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φειδίου 8, πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο Τιτάνια, προχωράει η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», συμφερόντων των αδελφών Ευμορφίδη. Η εταιρεία αναμένεται να αποκτήσει αντί ποσού 4,1 εκατ. ευρώ ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 814 τ.μ., τμήμα του οποίου μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρεία Hotel Cluster, συμφερόντων του μετόχου και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Μιχάλη Ευμορφίδη. Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, τη Solum Property Solutions και την εξειδικευμένη εταιρεία HVS (Hotel Valuation Services), η αξία του ακινήτου έχει αποτιμηθεί σε 4,48 και 4,4 εκατ. ευρώ.

Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια του ακινήτου αγγίζει τα 1.790 τ.μ., με βάση τον υφιστάμενο συντελεστή δόμηση (4,8) και το ποσοστό κάλυψης (60%), με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 32 μέτρων, ενώ η αντικειμενική αξία του διαμορφώνεται σε 1,9 εκατ. ευρώ, ή περίπου 1.950 ευρώ/τ.μ., όπως είναι σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κόστος κτήσης του ακινήτου από τη Hotel Cluster δεν ξεπέρασε τις 510.000 ευρώ.

Η εταιρεία του κ. Ευμορφίδη απέκτησε το ακίνητο στο πλαίσιο πλειοδοτικής δημοπρασίας εκποίησης, που πραγματοποιήθηκε από τον «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων». Το ακίνητο αποτελεί κληροδότημα του Κωνσταντίνου Σαχίνη προς τον σύλλογο. Η τιμή εκκίνησης της εκποίησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, είχε διαμορφωθεί σε 500.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως πώς ακριβώς υπολογίστηκε το τίμημα αυτό από τον αρμόδιο πιστοποιημένο εκτιμητή, που προσελήφθη για τον σκοπό αυτό; Με βάση την ελάχιστη τιμή εκκίνησης, το ακίνητο αποτιμήθηκε έναντι μόλις 277 ευρώ/τ.μ., ευρισκόμενο στο κέντρο της Αθήνας κι ενώ η αντικειμενική αξία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα θα μπορούσαν να εγείρουν και οι μέτοχοι της «Μπλε Κέδρος», δεδομένου ότι ο εκ των βασικών μετόχων εμφανίζεται να κερδίζει ένα ποσό της τάξεως 3,6 εκατ. ευρώ, μέσω της πώλησης ενός λίαν υποτιμημένου ακινήτου στην εισηγμένη. Ασφαλώς, το τίμημα των 4,1 εκατ. ευρώ είναι εύλογο και μάλιστα περίπου 300.000 ευρώ χαμηλότερο από την αγοραία αξία του ακινήτου (με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και μάλιστα από εταιρείες με πολύ καλή φήμη στην αγορά ακινήτων). Ωστόσο, το επίμαχο ακίνητο θα μπορούσε π.χ. να έχει αποκτηθεί απευθείας μέσω της «Μπλε Κέδρος», ώστε να επωφεληθούν των υπεραξιών και οι μέτοχοι της εισηγμένης. Σημειωτέον ότι η Hotel Cluster αποτελεί τον ξενοδοχειακό «βραχίονα» της οικογένειας Ευμορφίδη και αποτελεί τον αποκλειστικό μισθωτή των ξενοδοχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ».

Ενα ακόμα ξενοδοχείο που δρομολογεί η εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας αφορά την ανακατασκευή ενός πρώην σταθμού οχημάτων με διατηρητέες όψεις στο Κουκάκι (Μακρυγιάννη). Το ακίνητο αποκτήθηκε το 2018 και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φαλήρου 22-22Β και Δημητρακοπούλου 21-25. Συνολικά, θα επενδυθούν περί τα 12 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, συνολικής δυναμικότητας 117 δωματίων. Από το παραπάνω ποσό, 8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα έσοδα που εξασφάλισε η εταιρεία από τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ξεκινήσουν έως το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: 

Μπλε Κέδρος: «Πράσινο φως» από τo ΔΣ για εξαγορά ακινήτου 4,1 εκατ. ευρώ

Μπλε Κέδρος: Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη για το ξενοδοχείο στου Μακρυγιάννη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News