Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 16:01
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Το giga-project που στοχεύει στους 100 εκατ. τουρίστες ετησίως 

Σαουδική Αραβία: Το giga-project που στοχεύει στους 100 εκατ. τουρίστες ετησίως 

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαίνεται να τρέχει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στο ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο του για τον τουρισμό.

Παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι τουρίστες που διαθέτουν την eVisa κατέφθασαν στη χώρα μόλις το 2019, το εμιράτο έχει βάλει μπρος μία σειρά από giga-projects -όπως τα αποκαλεί- προσέλκυσης 100 εκατ. τουριστών σε ετήσια βάση, μέχρι το 2030, ως μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου της για τη δημιουργία νέων οικονομικών οικοσυστημάτων και την προώθηση της διαφοροποίησης, με όνομα Kingdom’s Vision 2030 . 

Φουτουριστικοί και μερικές φορές αμφισβητούμενοι νέοι προορισμοί, όπως το NEOM, μία έξυπνη πόλη με εκτιμώμενο κόστος 500 δισ. δολαρίων και το θέρετρο χειμερινών σπορ της Trojena, ξεπηδούν σε ολόκληρο το Βασίλειο, παράλληλα με άλλα έργα που επικεντρώνονται στην αρχαία ιστορία του έθνους και τις πόλεις όαση Khaybar και Tayma, σύμφωνα με το αφιέρωμα του CNN travel.

Σαουδική Αραβία: Το giga-project που στοχεύει στους 100 εκατ. τουρίστες ετησίως -1

Στην άκρη της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, βρίσκεται ένα άλλο giga-project που στοχεύει να προσελκύσει 27 εκατομμύρια από αυτούς τους ετήσιους επισκέπτες με 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεμάτα με ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα.

Η Ντιρίγια -όπως ονομάζεται η περιοχή και το project- έχει τεράστια σημασία για τη σύγχρονη Σαουδική Αραβία, τόσο ιστορικά όσο και πολιτιστικά, αφού θεωρείται πως είναι η γενέτειρα του κράτους. 

Στόχος του έργου, με προϋπολογισμό τα 63,2 δισ. δολάρια, είναι οι ασύγκριτες πολιτιστικές εμπειρίες στους επισκέπτες και η ταυτόχρονη ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του Βασιλείου.Σαουδική Αραβία: Το giga-project που στοχεύει στους 100 εκατ. τουρίστες ετησίως -2

Ήδη από τα τέλη του 2022, το project άνοιξε τις πύλες του για το κοινό,  με το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς At-Turaif, να έχει νέες γκαλερί και μουσεία που χαράσσουν την ιστορία της Ντιρίγια, μαζί με απομεινάρια των τειχών της πόλης, των βασιλικών ανακτόρων και των τζαμιών.

Επιπλέον αναμενεται να λειτουργήσουν περίπου 38 νέα ξενοδοχεία και θέρετρα στη πόλη, μαζί με έξι μουσεία, 26 πολιτιστικά αξιοθέατα, περισσότερα από 400 καταστήματα πολυτελείας και πάνω από 100 παζάρια.

Έξι πάρκα θα εκτείνονται σε 2,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεμάτα με δεκάδες χιλιάδες δέντρα και θα διασχίζονται από μονοπάτια για περπάτημα, ποδηλασία και ιππασία.

Οι ελπίδες του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, όπως και των υπόλοιπων είναι μεγάλες και μένει μόνο να φανεί αν τελικά η Σαουδική Αραβία, θα πετύχει τους στόχους της μέσα στα επόμενα χρόνια, προσελκύωντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά του βασιλείου όσο και για τις φουτουριστικές του εξελίξεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Για σκι στην έρημο: Το φιλόδοξο project που είναι 33 φορές σαν τη Νέα Υόρκη

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης

To tera-yacht των 5 δισ. δολαρίων: Η πόλη που θα ταξιδεύει για πάντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News