ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ταράζει τα νερά στο Πόρτο Χέλι ο ιρλανδός Paul Coulson

Ταράζει τα νερά στο Πόρτο Χέλι ο ιρλανδός Paul Coulson

Στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων στο Πόρτο Χέλι, έναντι ποσού της τάξης των 50 εκατομμυρίων, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες σχήμα συμφερόντων του Ιρλανδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Paul Richard Coulson. Ο ίδιος έχει εξαγοράσει επίσης στην περιοχή το λεγόμενο Κτήμα Αλεξίου έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων έναντι ποσού της τάξης των 50 εκατομμυρίων αλλά και επιπλέον έκταση μεταξύ του εν λόγω κτήματος και της τοποθεσίας Χηνίτσα όπου βρίσκεται και η μία από τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες που απέκτησε πρόσφατα. Παράλληλα φαίνεται να ενδιαφέρεται και για πολύ μεγάλο ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή.

Ωστόσο κύκλοι της ελληνικής κτηματομεσιτικής αγοράς διατυπώνουν την απορία τους για το επιθετικό, όπως το χαρακτηρίζουν,  ενδιαφέρον του επιχειρηματία για εκτάσεις οι οποίες όντας εκτός σχεδίου και συχνά χαρακτηρισμένες σε μεγάλο μέρος τους ως δασικές, δεν δύνανται να αναπτυχθούν αξιόλογα εκτός εάν χρησιμοποιηθούν διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων και ξενοδοχείων. «Βρήκε νερό στην έρημο;», διερωτώνται σκωπτικά, προσθέτοντας ότι «οι εν λόγω εκτάσεις πωλούνται επί δεκαετίες αλλά δεν έβρισκαν αγοραστές αφού δεν μπορούν να χτίσουν πάνω από δυο-τρεις εκατοντάδες τετραγωνικά η κάθε μιά». 

Όσον αφορά πάντως στα ξενοδοχεία που αγόρασε, πρόκεινται για τα AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli, συμφερόντων της οικογένειας του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Σιακόλα. Οι δύο μονάδες βρίσκονται η μία στον παραλιακό μέσα στο Πόρτο Χέλι και η άλλη στην παραλία της Χηνίτσας. Η AKS Hotels ξεκίνησε το 1998 αγοράζοντας το AKS Porto Heli, δυναμικότητας 404 κλινών το οποίο διαθέτει και συνεδριακό ενώ προσέθεσε το 2000 και το AKS Hinitsa Bay δυναμικότητας 385 κλινών. 

Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής ο Paul Coulson σχεδιάζει την περαιτέρω αναβάθμισή τους ώστε να λειτουργήσουν ως μονάδες πέντε αστέρων ενώ παράλληλα εξετάζει περαιτέρω εξαγορές στο Πόρτο Χέλι. 

Όσον αφορά στο Κτήμα Αλεξίου, που πέρασε στον έλεγχο του στις αρχές του 2022, o επιχειρηματίας φέρεται να αξιολογεί την ανάπτυξη πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών που θα φέρουν αναγνωρίσιμο διεθνές εμπορικό σήμα όπως ενδεχομένως της Four Seasons. Μένει βεβαίως να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο θα καταφέρει να πολεοδομήσει την έκταση με δεδομένο πως αν και μεγάλη, με βάση το νόμο δεν μπορεί να χτίσει παρά 200 – 300 τετραγωνικά. Κτηματομεσιτικές πηγές εκτιμούν πως θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει ενδεχόμενη ένταξή του στις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις ή στην αδειοδότηση ξενοδοχείου.

Σημειώνεται πως το κτήμα Αλεξίου διαθέτει και ένα μικρό, παρωχημένο και μη λειτουργικό ιδιωτικό αεροδρόμιο με διάδρομο μήκους 700 μέτρων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Paul Coulson είναι και εκ των ενδοφερομένων για την αξιοποίηση της έκτασης 624 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή, στην θέση Βερβέροντα. Ωστόσο οι δυνατότητες δόμησης και αυτής της έκτασης είναι περιορισμένες και οποιοδήποτε μεγαλύτερη ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπόνησης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Να πολεοδομηθεί δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα. Μελέτη που είχε γίνει προ ετών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε μέγιστη συνολική δόμηση περίπου 25.000 τετραγωνικών με μεικτή χρήση σε δύο ζώνες: Η πρώτη 427,4 στρεμμάτων για χρήσεις τουρισμού και η δεύτερη 200 στρεμμάτων για τη δημιουργία αεροδρομίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News