Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 09:30
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Εφορία: Θα δέχεται πληρωμές φόρων με κάρτες εξωτερικού

Εφορία: Θα δέχεται πληρωμές φόρων με κάρτες εξωτερικού

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την πληρωμή φόρων, τελών και e-παραβόλων με κάρτες του εξωτερικού. Ηδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για την προμήθεια συστήματος αποδοχής ξένων καρτών στο δίκτυο EFT/POS της ΑΑΔΕ και των e-POS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με τους ενδιαφερομένους να έχουν προθεσμία για την υποβολή προσφορών έως τις 5 Ιανουαρίου 2023. Σε αυτό το πλαίσιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας σε ομογενείς στις ΗΠΑ προανήγγειλε ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα δέχεται πληρωμές οφειλών και από κάρτες ξένων τραπεζών και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στα ελληνικά και τα αγγλικά, αφιερωμένη στους Ελληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Πιτσιλής, περισσότερα από 141.000 φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στις ΗΠΑ έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Από αυτά, πάνω από 51.000 έχουν ελληνική υπηκοότητα και 87.000 έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Αυτά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στην Ελλάδα φόρους ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος που συνολικά ξεπερνούν τα 74 εκατομμύρια ετησίως.

Η πληρωμή των φόρων με κάρτες του εξωτερικού θα λύσει τα χέρια και στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και θέλουν να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα να πληρώσουν τον φόρο για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούν στην Ελλάδα.

Αντικείμενο του έργου του διαγωνισμού είναι η σύναψη σύμβασης μεταξύ της ΑΑΔΕ και νομίμως αδειοδοτημένου φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό της ΑΑΔΕ συναλλαγές με τη χρήση καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών κάρτας VISA, Mastercard και China Union Pay. Προαιρετικά θα εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών Diners και American Express. Ανά σήμα διεθνούς οργανισμού συστήματος καρτών πληρωμών περιλαμβάνονται όλοι οι επιμέρους τύποι καρτών (debit, credit, prepaid, virtual, business/corporate κ.λπ.). Οι προσφορές θα ανοίξουν στις 13 Ιανουαρίου 2023, ενώ το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ και η χρονική διάρκειά της ορίζεται σε ένα έτος.

Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού, σε περίπτωση που επιλεγεί η χρήση των υπαρχόντων συστημάτων POS και E-POS, τυχόν εργασίες παραμετροποίησης των συστημάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Στην περίπτωση που ο ανάδοχος επιλέξει τη δημιουργία νέων συστημάτων POS και e-POS, τυχόν εργασίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και διασύνδεσης των συστημάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 120 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News