ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Χάθηκε ΑΕΠ 1,1 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά

Χάθηκε ΑΕΠ 1,1 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά

Αύξηση των κρατικών εσόδων κατά τουλάχιστον 11,9 εκατ. ευρώ, 11.500 νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση του ΑΕΠ από 159 έως 314 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά, ένας φόρος που αυξήθηκε κατά 125% τη διετία 2009-2010 και παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα μέχρι σήμερα στερώντας έσοδα, δουλειές και ευνοώντας στην πραγματικότητα μόνο το λαθρεμπόριο.

Αυτό που προτείνει ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών και συντάσσεται μαζί του και ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας μέσω της συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Εστίασης και Φιλοξενίας στην Ελλάδα είναι η μείωση του ΕΦΚ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη από τα 25,5 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης που είναι σήμερα στα 18 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης.

Τι θα σήμαινε αυτό πρακτικά στην τιμή μίας φιάλης αλκοολούχου ποτού, μίας βότκας για παράδειγμα σε φιάλη των 700 ml; Ότι ενώ σήμερα πληρώνουμε 7,14 ευρώ σε ΕΦΚ ή το 35,7% της τιμής της είναι ο ΕΦΚ θα πληρώνουμε για τον εν λόγο φόρο 5 ευρώ. Πόση είναι σήμερα η αντίστοιχη επιβάρυνση σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εξόχως τουριστικές; 2,70 ευρώ στην Ισπανία, 2,90 ευρώ στην Ιταλία, ενώ στις βαλκανικές ακόμη χαμηλότερος και δη 1,57 ευρώ στη Βουλγαρία και 1,54 ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία.  

«Το 70% στην τιμή της φιάλης είναι ΕΦΚ και ΦΠΑ. Δεν αντέχεται πια αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της ΕνΕΑΠ και επικεφαλής της «Άμβυξ» στο πλαίσιο εκδήλωσης της συμμαχίας «Στηρίζω Horeca» που πραγματοποιήθηκε χθες σε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας.

Τόσο η αύξηση του ΕΦΚ όσο βεβαίως και η δεκαετής κρίση που ακολούθησε επέφεραν ισχυρό πλήγμα στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα, ο κλάδος εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε στο ήμισυ της δυναμικότητάς του την περίοδο 2009 -2021 με  συνέπεια να χαθούν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ ΑΕΠ. Οι παραπάνω απώλειες δεν ήταν οι μοναδικές, καθώς υπολογίζεται ότι το ίδιο διάστημα, δηλαδή την περίοδο 2009-2021, χάθηκαν, σύμφωνα με μελέτη που έχει διενεργήσει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) περί τις 37.700 θέσεις εργασίας από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, καθώς και 206 εκατ. ευρώ εισοδήματα από εργασία.

Σήμερα συνολικά στον κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει την παραγωγή, την εμπορία, τη διακίνηση δραστηριοποιούνται περί τις 112.000 επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο των θέσεων εργασίας είναι 60.834 και η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ 1,75 δισ. ευρώ. Ειδικά τα εισοδήματα από εργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα των αλκοολούχων ποτών υπολογίζονται σε 333 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2021). Τα παραπάνω ανέφερε χθες η κυρία Σοφίκα Παπανικολάου, γενική διευθύντρια της Ένωσης Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ).

Η υπέρμετρη αύξηση του ΕΦΚ οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης, αλλά κυρίως σε υποκατάσταση της κατανάλωσης νόμιμων ποτών με προϊόντα παράνομης διακίνησης, όπως το δήθεν τσίπουρο διήμερων, και προϊόντα λαθρεμπορίου και νοθείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χάρης Μαυράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) ενώ το 2010 η εγχώρια κατανάλωση ελληνικών αλκοολούχων ποτών (τσίπουρο, ούζο, λικέρ κ.α.) ανερχόταν σε 9,57 εκατ. λίτρα αλκοόλης, από το 2011 κι έπειτα κινείται κοντά στα 6 εκατ. λίτρα, φτάνοντας το 2019 στα 6,30 εκατ. λίτρα (μείωση δηλαδή κατά 34% σε σύγκριση με το 2009) και τα 5,48 εκατ. λίτρα το 2021 (μείωση κατά 43% σε σύγκριση με το 2009).

Ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά δεν είναι βεβαίως ο μόνος έμμεσος φόρος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου αυτού καθαυτού και συνολικά του κλάδου της φιλοξενίας και της εστίασης. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιάννης Δαβερώνης ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, καθώς και την καθιέρωση ειδικών τιμολογίων για την ενέργεια, ενώ ο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5%.

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογία και ενεργειακό κόστος πλήττουν εστίαση και φιλοξενία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News