Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 08:41
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξεκινούν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

ΑΑΔΕ: Ξεκινούν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Πρεμιέρα πραγματοποιούν σήμερα οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Όπως ορίζεται στην απόφαση η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Στην προσυμπλήρωση του ΦΠΑ δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). 

Πιο γρήγορη επιστροφή ΦΠΑ 

Σημειώνεται ότι με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, θα πραγματοποιούνται πιο γρήγορα οι επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς μειώνεται ο έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν τις επιστροφές.. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.090.717 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News