Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 10:01
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Non Dom: Προθεσμία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για τους πλούσιους ξένους να φορολογηθούν στην Ελλάδα 

Non Dom: Προθεσμία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για τους πλούσιους ξένους να φορολογηθούν στην Ελλάδα 

Σε παράταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 της προθεσμίας των αιτήσεων υπαγωγής στο ελληνικό καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του «διαμένοντος μη κατοίκου» (non dom) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών

Το συγκεκριμένο καθεστώς αφορά φυσικά πρόσωπα μη κατοίκους Ελλάδας, πολύ υψηλού εισοδήματος, που μπορούν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικίας στη χώρα μας και να πληρώνουν κάθε χρόνο για τα επόμενα 15 χρόνια φόρο 100.000 ευρώ, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων που αποκτώνται σε άλλες χώρες. Ακόμη, μπορούν να συμπεριλάβουν στις ευνοικές διατάξεις του άρθρου 5Α του Κώδικά Φορολογίας Εισοδήματος και συγγενείς τους καταβάλλοντας επιπλέον ποσό κατ’ αποκοπήν φόρου 20.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Μετά την έγκριση της αίτησης που υποβάλουν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, τα υπαγόμενα στο καθεστώς πρόσωπα, έχουν την υποχρέωση σε διάστημα 3 ετών να επενδύσουν στην Ελλάδα ποσό τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε μία έως τρεις διακριτές επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι στα 2,5 χρόνια εφαρμογής της ρύθμισης non dome έχουν ήδη εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021.

Έως και το τέλος α’ εξαμήνου του 2022 έχουν υποβληθεί άλλες 27 αιτήσεις. Έτσι εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των επενδυτών που θα ξεπεράσει τους 100 το επόμενο διάστημα, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ εντός τριετίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News