Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 09:20
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά ασφαλιστικών εισφορών – Ποιοι θα πληρώσουν πόσα και σε πόσες δόσεις

Έρχονται τα εκκαθαριστικά ασφαλιστικών εισφορών – Ποιοι θα πληρώσουν πόσα και σε πόσες δόσεις

Προειδοποιητικά μηνύματα αποστέλλει τα τελευταία 24ωρα ο e-ΕΦΚΑ σε χιλιάδες ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα: Και μισθωτού και αυτοαπασχολούμενου. Αφορούν στην έκδοση των ετήσιων εκκαθαριστικών μέσω των οποίων καταλογίζονται τυχόν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.

Βάσει της ασφαλιστικής νομοθεσίας, οποιοσδήποτε επαγγελματίας πρέπει να διαπιστώνεται ότι καταβάλλει κάθε μήνα τουλάχιστον τις ασφαλιστικές εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας ήτοι τα 220 ευρώ. Αν από τη μισθοδοσία προκύπτει η καταβολή αυτών των ασφαλιστικών εισφορών, έχει καλώς. Αν το ποσό είναι μικρότερο (π.χ γιατί ο εργαζόμενος είναι με μερική απασχόληση και έχει χαμηλές αποδοχές) τότε με την ετήσια εκκαθάριση ο αυτοαπασχολούμενος οφείλει να πληρώσει το διαφορά. Και φέτος, θα δοθεί δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών σε μηνιαίες δόσεις (πιθανότατα 5-6) κάτι που προαναγγέλλεται στις προειδοποιητικές επιστολές προς τους επαγγελματίες χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται ο τελικός αριθμός.

Τι αναφέρει η επιστολή προς τους επαγγελματίας που διατηρούν και την ιδιότητα του μισθωτού;  

Στο πλαίσιο ενεργειών ενημέρωσης των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων αναφορικά με διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί σας γνωρίζουμε τα εξής:

Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 όπως ισχύει.

Εκτελούνται εργασίες επεξεργασίας των στοιχείων μηνιαίων εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από μισθωτή απασχόληση ή λόγω υπαγωγής στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 όπως ισχύει από τις υποβληθείσες ΑΠΔ έτους 2021.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με την ανάρτηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ -> Ηλ. Υπηρεσίες -> Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης -> Εκκαθαρίσεις) ειδοποιητηρίου εκκαθάρισης των εισφορών 2021 με το αποτέλεσμα αυτής το οποίο μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό.

· Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι χρεωστικό το οφειλόμενο ποσό θα αναζητηθεί σε μηνιαίες δόσεις των οποίων οι ληκτικές ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής θα αναγράφονται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης.

· Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας δεν είναι χρεωστικό (πιστωτικό ή μηδενικό) θα ενημερωθείτε για την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων σύμφωνα με την αρ. Δ.15/Δ’/90598/11-11-2021 Υπουργική Απόφαση, μετά από συμψηφισμό τους με τυχόν υπάρχουσες οφειλές και πίστωση του ποσού προς επιστροφή στο δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ -> Ηλ. Υπηρεσίες -> Ατομικά Στοιχεία – Στοιχεία Επικοινωνίας – ΙΒΑΝ)

Σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) παρακαλείστε έγκαιρα να ενημερώσετε το συγκεκριμένο πεδίο.

Δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες ενημερώσεις αναφορικά με  

· την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης εισφορών 2021

· την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων,

προκειμένου να τις λαμβάνετε ΑΜΕΣΑ, παρακαλούμε να δηλώσετε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες την δ/νση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην οποία επιθυμείτε να αποστέλλονται (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ -> Ηλ. Υπηρεσίες -> Ατομικά Στοιχεία – Στοιχεία Επικοινωνίας – Εmail).

Διαβάστε επίσης: 

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για εισφορές, χρέη και παραγραφή οφειλών

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα αυξηθούν

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κλειδώνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News