Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 08:33
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στο τραπέζι μερική «αμνηστία» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο τραπέζι μερική «αμνηστία» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μερική «αμνηστία» σχεδιάζεται να δοθεί στις περίπου 18.000 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν ότι δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας και οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν εντόκως το 100% του ποσού από τους επτά κύκλους που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η απαλλαγή σχεδιάζεται να δοθεί σε περιπτώσεις που παρατηρούνται σε οριακή παραβίαση των όρων του προγράμματος. Για παράδειγμα σε επιχειρήσεις που ο μέσος όρος απασχόλησης ήταν 4,95 και όχι 5 ή σε κάποιες που πρόσληψη για να καλυφθεί μια αποχώρηση έγινε στις πρώτες ημέρες του μήνα και όχι αυστηρά την πρώτη ημέρα. 

Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που δεν είχαν καταθέσει μέχρι την στιγμή του ελέγχου. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών,  σημειώνουν πως δεν πρόκειται να γλυτώσουν επιχειρήσεις που δεν τήρησαν παραπάνω από έναν όρους της επιστρεπτέας αλλά και όσες δεν κράτησαν τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ, έδειξε περίπου 17.800 επιχειρήσεις δεν είχαν τηρήσει έναν ή περισσότερους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας. Συγκεκριμένα:

  • Δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Δεν είχαν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλλει ούτε ένα δικαιολογητικό.
  • Δεν είχαν υποβάλλει το έντυπο Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση το 2019.
  • Δεν είχαν υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.
  • Προχώρησαν σε αναδρομική διακοπή εργασιών αφού είχαν λάβει την κρατική ενίσχυση.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες προέβησαν σε απολύσεις ανέφεραν ως δικαιολογία ότι δεν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να διατηρήσουν το προσωπικό. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση επιχείρησης η οποία έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά από τρεις κύκλους και η οποία σε κανέναν κύκλο δεν τήρησε τον όρο της διατήρησης του προσωπικού, αγνοώντας πλήρως όλες τις προϋποθέσεις που προέβλεπε η νομοθεσία και οι αποφάσεις.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τον φάκελο που απέστειλε η «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ και αποδείχθηκε ποιες επιχειρήσεις δεν διατήρησαν το προσωπικό, όπως προέβλεπε κάθε ένας από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει το κρατικό δάνειο στον πρώτο κύκλο θα έπρεπε έως την 31η Οκτωβρίου 2020 να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020. Σε κάθε κύκλο υπήρχε διαφορετική ημερομηνία για τη διατήρηση του προσωπικού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: 17.800 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν όλη την επιστρεπτέα εντόκως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News