Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 09:22
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στον «πάγο» για άλλη μια χρονιά ο φόρος υπεραξίας ακινήτων 

Ο φόρος επιβλήθηκε το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Στον «πάγο» για άλλη μια χρονιά ο φόρος υπεραξίας ακινήτων 

Στην αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για μια ακόμη χρονιά προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4172/2013) προβλέπεται η επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε. Ο νόμος έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και, όπως όλα δείχνουν, θα «παγώσει» εκ νέου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι σχεδιάζουν να πωλήσουν κάποιο ακίνητο από το νέο έτος δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν.

Η διάταξη, που έχει «παγώσει», προβλέπει ότι: – Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου. – Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. – Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News