Business & Finance Κυριακή 18/09/2022, 07:45
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Το Mydata αποκάλυψε 240.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Δεν απέστειλαν το 2021 στην εφορία συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών

Το Mydata αποκάλυψε 240.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποκαλύφθηκαν με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, που τουλάχιστον το 2021 δεν είχαν υποβάλει τα παραστατικά τους στην εφορία (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών). Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι έλεγχοι γίνονταν ετεροχρονισμένα.

Πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μπει στη ζωή των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση ήδη διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών μέσω των φορολογικών μηχανισμών. Το σημαντικό για τις φορολογικές αρχές είναι ότι υποχρέωση αποστολής των παραστατικών έχουν και τα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, καθώς και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στα MyDATA και συγκεκριμένα 1.069.993, οι οποίες έχουν αποστείλει 1.225.053.084 παραστατικά αξίας 733,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από τα ηλεκτρονικά βιβλία οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις, στα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ διαβιβάζεται και καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (τυποποιήσεις δεδομένων παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρίζονται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε στον ΟΟΣΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA, με τη Μεγάλη Βρετανία να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο αποστολής και λήψης των δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση. Επίσης χθες παρουσιάστηκαν στις φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Σημειώνεται ότι τον προσεχή Νοέμβριο η ΑΑΔΕ θα αποστείλει και την πρώτη προσυμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:

1. Στην πλατφόρμα ΜyDATA διαβιβάζονται τα παραστατικά εσόδων και εξόδων.

2. Για το έτος 2022 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις και το 2023.

3. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο MyDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

4. Μέσω της εφαρμογής «timologio», ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:

• Να διαμορφώσουν το προφίλ τους.

• Να συνθέσουν το πελατολόγιό τους.

• Να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν.

• Να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται τα πρόστιμα για 150.000 επαγγελματίες που έχουν τις ταμειακές τους… offline

Appodixi: Η νέα εφαρμογή για τις πλαστές αποδείξεις – Έρχονται κίνητρα για όσους καταγγέλουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News