Business & Finance Παρασκευή 29/07/2022, 09:29
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα ραντεβού των πληρωμών με την εφορία – Ποιοι φόροι πληρώνονται σήμερα

Τα ραντεβού των πληρωμών με την εφορία – Ποιοι φόροι πληρώνονται σήμερα

Ημέρα πληρωμών φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής η σημερινή για τους φορολογούμενους. Ωστόσο με την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου αυξάνονται οι επιλογές. 

Ειδικότερα, για το φόρο εισοδήματος 2021:

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση μπορούν να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου. Οι επόμενες επτά δόσεις μπορούν να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών με την τελευταία δόση στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη φορολογική δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου έως 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι όσοι ξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής μέχρι τις 31 Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο συνολικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 870,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 40% του συνολικού ποσού.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που η βεβαίωση της οφειλής τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε έως 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει μέχρι σήμερα να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 15%. 
Για όσους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση ενώ και για αυτούς ισχύει η έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022. 

ΕΝΦΙΑ

Σήμερα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της τρίτης από τις 10 μηνιαίες δόσεις. Η βεβαίωση για το φετινό ΕΝΦΙΑ είναι συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί περίπου 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% του συνολικού ποσού.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News