Business & Finance Κυριακή 10/07/2022, 09:21
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φόροι: Το καλεντάρι των πληρωμών

Φόροι: Το καλεντάρι των πληρωμών

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με τον Εφορία για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τρεις στους δέκα που υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί, αλλά ωστόσο απομένουν ακόμη κάτι λιγότερο από 2 εκατ. φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εφέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, με την Πολιτεία να επιλέγει η πληρωμή των φόρων να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Έτσι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 δόσεις με πρώτη στις 29 Ιουλίου και τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2023.

Για τον ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει ήδη η αποπληρωμή του, με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη αποπληρώσει σχεδόν το μισό τού φόρου, ενώ για το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της 3ης δόσης από τις συνολικά δέκα, με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου.

Το φορολογικό καλεντάρι συμπληρώνει η έναρξη αποπληρωμής τής οφειλής για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα και η τελευταία στις 30 Ιουνίου του 2030, δηλαδή σε 96 δόσεις. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης έως τις 29 Ιουλίου, με μπόνους 15% επί του συνόλου τής οφειλής.

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το «παράθυρο» για αποπληρωμή σε δόσεις με ταυτόχρονο κούρεμα 15%

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο τα επτά στα δέκα εκκαθαριστικά

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ενός μήνα – Έως 29 Ιουλίου οι υποβολές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News