Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 08:25
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά, έως 31 Μαΐου η πρώτη δόση

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά, έως 31 Μαΐου η πρώτη δόση

Σήμερα αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως 31 Μαΐου.  Η τελευταία από τις συνολικά 10 δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Καθεμία  από τις 10 δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. 

Όπως ανέφερε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνουν μικρότερο φόρο για το 80% των ιδιοκτητών, για ένα 13% ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος, ενώ αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένονται για το 7 με 8%, των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών εκτοξεύτηκε στα 577 δισ. ευρώ, με την αύξηση να φθάνει στα 94 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο φετινός ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 380 εκατ. ευρώ στα 2,3 δισ. ευρώ.

Κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας περιουσίας και οι κάτοχοι πολλών ακινήτων οι οποίοι επιβαρύνονταν έως τώρα με συμπληρωματικό φόρο. 

Στους χαμένους των αλλαγών του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες οι οποίοι είδαν και μεγάλη αύξηση στην περιουσία τους λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και θα κληθούν πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Στους χαμένους κατά ένα τρόπο και τα νομικά πρόσωπα για τα οποία παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος αλλά ευνοούνται από τους χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ: Οι νέες κλίμακες υπολογισμού και οι αλλαγές

Στα 577 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

ΕΝΦΙΑ: Τι να κάνω αν βρω λάθος στο εκκαθαριστικό;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News