Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 08:56
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νυχτερινή «εισβολή» της ΑΑΔΕ σε γνωστή «πίστα» – Πώς εντοπίστηκε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Νυχτερινή «εισβολή» της ΑΑΔΕ σε γνωστή «πίστα» – Πώς εντοπίστηκε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Μια υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής με τις απώλειες εσόδων για το δημόσιο να εκτιμώνται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος, ήρθε στο φως από τις επιτόπιες εφόδους ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε ένα από τα γνωστότερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Οι έξι ταμειακές μηχανές του καταστήματος, έμεναν… ανέγγιχτες για πολλά βράδια μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2021 με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή μόνο για το συγκεκριμένο διάστημα να εκτοξευτεί στα τρία εκατ. ευρώ. Μόνο από αυτό, το δημόσιο ζημιώθηκε λόγω ΦΠΑ κατά περισσότερα από 700.000 ευρώ. Το αυτονόητο «ξεσκόνισμα» των βιβλίων και για τις προηγούμενες χρήσεις, ανέδειξε πρόσθετη απόκρυψη εσόδων άνω των δύο εκατ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 και πρόσθετη απώλεια εσόδων 500 εκατ. ευρώ για το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός όταν συνδυάζει τους επιτόπιους ελέγχους με τις λεγόμενες έμμεσες πρακτικές ελέγχου. Τι γίνεται στην πράξη; Οι επιτόπιοι έλεγχοι αποτυπώνουν την πρακτική των νυχτερινών κέντρων να μην εκδίδουν αποδείξεις κάθε φορά που ανοίγει ένα μπουκάλι στο τραπέζι ή όταν σερβίρεται ένα ποτό στο μπαρ. Ύστερα, ξεκινάει το ξεσκόνισμα των τιμολογίων προμηθειών. Όταν το κέντρο εμφανίζει τιμολόγιο 100 μπουκαλιών στα έξοδά του, θα πρέπει να εμφανίσει και αποδείξεις 500 ποτών στα έσοδά του ή να αποδείξει ότι τα μπουκάλια είναι ακόμη στην κάβα. Αν τα νούμερα δεν βγαίνουν, τότε συνάγεται ότι έχει γίνει απόκρυψη εσόδων και καταλογίζεται το σχετικό πρόστιμο.

Η υπόθεση

Τη σημαντική υπόθεση φοροδιαφυγής έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για απόκρυψη εσόδων και μη απόδοση ΦΠΑ, εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε για ένα από τα πλέον γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Οι ελεγκτές της Αρχής ενέργησαν απόλυτα μεθοδικά, κάνοντας χρήση των τεχνικών επιτόπιου ελέγχου, αλλά και των ψηφιακή μέσων ανάλυσης, που διαθέτουν.
Στην αρχή, επισκέφθηκαν την επιχείρηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί, έλεγξαν και τις έξι ταμειακές, που χρησιμοποιεί η επιχείρηση και, έχοντας εικόνα των όσων δηλώνει, διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων και των όσων καταγράφουν οι φορολογικοί μηχανισμοί.

Στη συνέχεια, οι λογιστές της επιχείρησης επέλεξαν να μην προσκομίσουν τα απαιτούμενα παραστατικά και τιμολόγια, στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος, και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προχώρησαν στην επιβολή προστίμων, και άρχισαν να κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία, που είχαν στη διάθεση τους.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο, διαπίστωσαν τα εξής:

Μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, η επιχείρηση είχε αποκρύψει έσοδα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας στα ταμεία της ΦΠΑ, που ξεπερνά τα 700.000 ευρώ. Επιπλέον, η απόκρυψη εσόδων για το 2019 και το 2020 ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ και ο ΦΠΑ, που δεν έχει αποδοθεί, τα 500.000 ευρώ.
Ο έλεγχος συνεχίζεται στα βιβλία της επιχείρησης, τόσο στις παλαιότερες χρήσεις, όσο και σε φυσικά πρόσωπα, που συνδέονται με αυτή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News