ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα παράλογα της γραφειοκρατίας: Πρόστιμο 100 ευρώ για αναδρομικά… 0,62 ευρώ

Τα παράλογα της γραφειοκρατίας: Πρόστιμο 100 ευρώ για αναδρομικά… 0,62 ευρώ

Άλλο ένα απίστευτο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η φορολογική νομοθεσία επιβάλλει πρόστιμο για την μη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης με την οποία θα πρέπει να εμφανίζονται τα αναδρομικά εισοδήματα, ανεξάρτητα από το ποια είναι τα εισοδήματα αυτά.

Έτσι ο φορολογούμενος του παραδείγματος –συνταξιούχος, υπαρκτό πρόσωπο- θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να κάνει την τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά των 0,62 ευρώ που απέκτησε και τα οποία αφορούν στην χρήση του 2016 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Έχει εισπράξει αναδρομικά ύψους 14,88 ευρώ και για την χρήση του 2017 και για την χρήση του 2018 και για την χρήση του 2019. Όλα αυτά τα ποσά -σύνολο 44,64 ευρώ- πρέπει να δηλωθούν μέχρι 31/12 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί όχι ένα αλλά τρία πρόστιμα των 100 ευρώ το καθένα: ένα για κάθε χρήση. Τι σημαίνει λοιπόν η καθυστέρηση; Πρόστιμο 400 ευρώ για αναδρομικά 45,26 ευρώ.

Τα αναδρομικά έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό φέτος καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που πρέπει να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα πρόστιμα για μικροποσά είναι το ένα πεδίο το οποίο επανεξετάζεται, καθώς κρίνεται άδικο μια αβλεψία να τιμωρείται με πρόστιμο που είναι έως και 160 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα που εισπράχθηκε.  Η αναθεώρηση αυτών των προστίμων είναι ήδη στην ατζέντα.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την παράταση στην προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων ειδικά για φέτος λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερόμενων. Λόγω  των αναδρομικών στους συνταξιούχους για τη διετία 2015-2016 που καταβλήθηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στα λογιστικά γραφεία αλλά και στις Δ.Ο.Υ καθώς αρκετές υποθέσεις (π.χ θανόντων δικαιούχων) δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά.

Ήδη έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο παράτασης στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τέλος Ιανουαρίου και πληρωμή των ποσών που προκύπτουν έως το τέλος Φεβρουαρίου κάτι που δεν προκαλεί καν δημοσιονομικό πρόβλημα καθώς το οικονομικό έτος τελειώνει τον Φεβρουάριο.

Το 3ο ζήτημα είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου στα αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι τώρα, θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ ή να ενταχθούν διαφορετικά στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων. 

Διαβάστε επίσης: 

Αναδρομικά: «Λογαριασμός» 500-600 εκατ. ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέος γύρος – πρόκληση για τα ταμεία

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων λόγω… παραγραφής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News