Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 22:43
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ: Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρο ακινήτων μειώνοντας κατά 50% τα φορολογικά έσοδα

ΗΠΑ: Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρο ακινήτων μειώνοντας κατά 50% τα φορολογικά έσοδα

Τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία της αμερικανικής Εφορίας (IRS), παρότι ο συνολικός δυναστικός πλούτος εκτινάχθηκε στα ύψη.

Μόλις 1.275 πλούσιες οικογένειες πλήρωσαν 9,3 δισ. δολάρια σε φόρο ακίνητης περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2020. Τη στιγμή που το 2018, η IRS είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια από σχεδόν 5.500 οικογένειες.

Η δραματική πτώση – στο σημείο όπου ο φόρος πληρώνεται από το 0,04% των ετοιμοθάνατων Αμερικανών – είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της φορολογικής αναθεώρησης που θεσπίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017, η οποία διπλασίασε το ποσό που οι πλούσιοι μπορούν να μεταβιβάσουν στους κληρονόμους τους χωρίς να καταβληθεί η εισφορά.

Τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν τώρα να μεταβιβάσουν 23,4 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της ζωής τους αφορολόγητα, αλλά οι οικογένειες με πολύ μεγαλύτερα ποσά μπορούν να προσλάβουν εξελιγμένους συμβούλους για να αντιπαρέλθουν τους φόρους. Ο ιδρυτής της Nike Inc., Φιλ Νάιτ, χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για να μεταβιβάσει δισεκατομμύρια δολάρια στην οικογένειά του χωρίς να πληρώσει φόρο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg τον περασμένο μήνα.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας «είναι εύκολο να ελαχιστοποιηθεί», δήλωσε ο Richard Greenberg, δικηγόρος της Greenberg & Schulman στο Νιου Τζέρσεϊ. 

Οι Δημοκρατικοί τους τελευταίους μήνες είχαν προτείνει τη μείωση της εξαίρεσης του φόρου στο μισό και το κλείσιμο πολλών από τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πλούσιοι. Ωστόσο, μετά από την οπισθοχώρηση ορισμένων μετριοπαθών Δημοκρατικών, η τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν απέρυσε αυτές τις διατάξεις.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας κάτω των 10 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύει τώρα μία ελάχιστη αναλογία εσόδων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο δημοσιονομικό έτος συγκέντρωσε περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια. Ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας εισήχθη το 1916 για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αύξησης του δυναστικού πλούτου.

The Shrinking Estate Tax

Net revenues to the U.S. Treasury from the levy, by year

Source: Internal Revenue Service

 

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει τη συνολική καθαρή τους περιουσία σε περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Στην κορυφή των πλουσιότερων οικογενειών βρίσκονται οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart Inc., Σαμ Γουόλτον, με αξία άνω των 200 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εταιρικοί φόροι και ανισότητες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News