Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 10:20
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Lockdown: Ψώνια λιανικής με τιμολόγια χονδρικής

Lockdown: Ψώνια λιανικής με τιμολόγια χονδρικής

Αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο, τώρα και στα… ψώνια. Οι εμπορικές επιχειρήσεις με «διπλή ιδιότητα» (και χονδρικού αλλά και λιανικού εμπορίου) έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν ρολά για να εξυπηρετήσουν τους «πελάτες χονδρικής» δηλαδή στην πραγματικότητα όσους έχουν ενεργές επιχειρήσεις, ακόμη και ατομικές. Τα καταστήματα που εκμεταλλεύονται αυτή την διπλή ιδιότητα, ακόμη και γνωστές αλυσίδες γίνονται ολοένα και περισσότερα δεδομένου ότι το lockdown παρατείνεται και οι εταιρείες ταχυμεταφορών ανταποκρίνονται με τεράστιες δυσκολίες και μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προϊόντων.

Δεδομένου λοιπόν ότι οι αγορές με «τιμολόγιο» επιτρέπονται, πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν καθημερινά να ασκήσουν το δικαίωμά τους και να ψωνίσουν τα «απαραίτητα για τη δουλειά» προϊόντα από το κατάστημα και όχι από το e-shop. Μαζί με την αύξηση της ζήτησης όμως, έρχεται και η αύξηση της παραβατικότητας. Το να εκμεταλλευτεί κάποιος το «επαγγελματικό ΑΦΜ» του συγγενή ή του φίλου για να κάνει κάποιες αγορές, είναι το αναμενόμενο. Το να επιχειρείται όμως να αποκτηθούν προϊόντα με τιμολόγια που εκδίδονται στο όνομα «ανενεργών» ΑΦΜ και ατομικών επιχειρήσεων που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, εκτός του ότι αποτελεί ευθεία καταστρατήγηση, δείχνει ότι προ του ατομικού οφέλους, πολλοί είναι αυτοί που δεν λογαριάζουν τίποτα.

Μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που ήρθε αντιμέτωπη με πολλούς τέτοιους «πρώην επαγγελματίες» αποφάσισε να ζητά αποδεικτικά στοιχεία πριν προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συναλλαγών. Έτσι, οι επαγγελματίες καλούνται να προσκομίσουν και ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η εταιρεία είναι «ενεργή» (συνήθως την έναρξη εργασιών). Αυτό άλλωστε προβλέπει και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι επαγγελματίες: Η επαγγελματική ιδιότητα πρέπει να αποδεικνύεται, ο επαγγελματίας δεν πρέπει να συνοδεύεται, η συναλλαγή πρέπει να ολοκληρώνεται με την έκδοση τιμολογίου και όχι απόδειξης λιανικής και φυσικά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Και μπορεί η φορολογική νομοθεσία να επιτρέπει την πραγματοποίηση επαγγελματικών συναλλαγών με απλές αποδείξεις λιανικής εφόσον αυτές δεν ξεπερνούν ένα όριο (π.χ 50 ευρώ), ωστόσο στην δεδομένη χρονική συγκυρία, φαίνεται ότι η νομοθεσία της πανδημίας υπερισχύει και οι επαγγελματίες πελάτες –οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την επικράτεια- καλούνται να τιμολογούν ακόμη και το ένα ευρώ.

Οι… αμαρτίες που γίνονται αυτές τις ημέρες με τις «επαγγελματικές αγορές» θα φανούν πολύ σύντομα καθώς οι πωλήσεις των καταστημάτων θα πρέπει να «ταιριάξουν» με τις αγορές των επαγγελματιών στις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Και εκεί θα φανεί πλέον ποιος έχει πουλήσει σε ανενεργή επιχείρηση και όποιος έχει τηρήσει το γράμμα του νόμου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News