Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 19:36
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ιρλανδία: Έτοιμη να πει το «ναι» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%

Ιρλανδία: Έτοιμη να πει το «ναι» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%

Mία μεγάλη δυσκολία φαίνεται να απομακρύνεται για τη θεσμοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, καθώς στο νέο αναθεωρημένο προσχέδιο αποσύρθηκε η λέξη “τουλάχιστον” που συνόδευε το προτεινόμενο ποσοστό του 15%, καθώς οι διαπραγματεύσουν μπαίνουν στην τελική ευθεία, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Το σημαντικό είναι ότι με την απόσυρση της λέξης αυτής το Δουβλίνο φαίνεται να κάμπτει τις μέχρι τώρα αντιστάσεις του, όπως ανέφεραν οι πηγές. 

Περίπου 140 χώρες αναμένεται να βάλουν τις τελευταίες “πινελιές” στο κείμενο για την πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση των τελευταίων 30 ετών για το φορολογικό πλαίσιο των πολυεθνικών σε συνάντηση της Παρασκευής, ούτως ώστε η συμφωνία να μπορεί να επικυρωθεί από το G20 στο τέλος του μηνός.

Μέχρι στιγμής, 134 σε σύνολο 140 χωρών που βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, συμφώνησαν σε έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο “τουλάχιστον” 15%, όμως μέχρι στιγμής το Δουβλίνο είχε αρνηθεί να υπογράψει εν μέσω ανησυχιών ότι τελικά το ποσοστό θα μπορούσε να είναι και υψηλότερο του 15%. 

Με τον καθορισμό ενός ελάχιστου φόρου 15%, χωρίς το “τουλάχιστον”, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για επικύρωση της συμφωνίας και από την Ιρλανδία, η οποία με το χαμηλο φορολογικό συντελεστή της αποτελεί έδρα για πολλές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ ενός υψηλότερου φόρου από το 15%, δήλωσε χθες ότι είναι πιθανή μία συναίνεση για ένα ποσοστό στο 15%. Ωστόσο, προσέθεσε, ένα ακόμη σημαντικό σημείο “τριβής” παραμένει ο βαθμός μείωσης από τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο που θα είναι εφικτός για τις πολυεθνικές με βάση το ενεργηγικό τους και το εργατικό δυναμικό τους στις ξένες αγορές. Ο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία υποστηρίζει μία μείωση που βασίζεται στο 7,5% για το ενεργητικό και στο 10% για το εργατικό δυναμικό για μία περίοδο 10 ετών με ισχύ από το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου 130 χώρες, όχι όμως και η Ιρλανδία, που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών η οποία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή ενός φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου. 

Η συμφωνία αυτή, η οποία βασίστηκε πάνω στην αντίστοιχη που είχαν καταλήξει στις αρχές Ιουνίου οι χώρες του G7, προβλέπει επίσης τη «δικαιότερη κατανομή» των κερδών μεταξύ των χωρών όπου έχουν την έδρα τους οι εταιρείες και εκείνων στις οποίες επικεντρώνεται η δραστηριότητά τους, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός στοχεύει κυρίως στους κολοσσούς του διαδικτύου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News