Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 18:07
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τα μειωμένα εισοδήματα της πανδημίας δεν έφεραν πρόσθετες εκπτώσεις

ΕΝΦΙΑ: Τα μειωμένα εισοδήματα της πανδημίας δεν έφεραν πρόσθετες εκπτώσεις

Μια «έκπληξη» επιφύλασσε η στατιστική της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ. Η μείωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας, δεν έφερε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ιδιοκτητών που εξασφαλίζουν την πρόσθετη έκπτωση του 50%.

Σε σύνολο 7,248 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, την έκπτωση του 50% διασφαλίζουν 1,272 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, αριθμός κατά λίγες δεκάδες χιλιάδες αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Το υπουργείο Οικονομικών βεβαίωσε φέτος περισσότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι (κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ) προφανώς εξαιτίας των τακτοποιήσεων πρόσθετων χώρων.

Συνολικά βεβαιώθηκαν φόροι 2,093 δισ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και 494 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα με την συνολική είσπραξη να διαμορφώνεται στα 2,587 δις. ευρώ. Οι μειώσεις λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ευνόησαν τους φορολογούμενους με 88,76 εκατ. ευρώ ενώ η έκπτωση που θεσπίστηκε το 2019 (σ.σ μείωση του τελικού λογαριασμού από 20 έως 30%) συρρίκνωσε το τελικό ποσό εκκαθάρισης κατά 578 εκατ. ευρώ. 

Πώς βρίσκω τον ΕΝΦΙΑ μου

Υπενθυμίζεται ότι τα ειδοποιητήρια του φετινού φόρου αναρτήθηκαν χθες το βράδυ, λίγο πριν τις 20.00.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα myaade και να εντοπίσουν είτε το συνολικό ποσό που τους καταλογίστηκε, είτε και ολόκληρο το εκκαθαριστικό με αναλυτικά τα στοιχεία της επιβάρυνσης ανά ακίνητο.

Η 1η και η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα έως τις 29 Οκτωβρίου, η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου, η 4η δόση στις 31/12 ενώ η 5η και η 6η δόση θα πρέπει να πληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου και την 28η Φεβρουαρίου του 2022 αντίστοιχα. Επίσης, μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής.

Τα έξι βήματα

Τα έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να βρει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

  • Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News