Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 19:52
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές προβλέπεται 3ετής απαλλαγή

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές προβλέπεται 3ετής απαλλαγή

Την τριετή απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020 σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, καθώς κι από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 στη Θεσσαλία.

Η απαλλαγή, η οποία προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο. Θα αφορά τόσο το έτος της καταστροφής όσο και τα επόμενα δύο έτη.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά του φετινού φόρου (2021) πρόκειται να αναρτηθούν έως το βράδυ. Η πληρωμή μπορεί να ξεκινήσει είτε τον Σεπτέμβριο (έξι μηνιαίες δόσεις) είτε τον Οκτώβριο (διπλή δόση τον Οκτώβριο). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News