ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ πριν τα Χριστούγεννα

Μείωση του ΕΝΦΙΑ πριν τα Χριστούγεννα

Παράθυρο για νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ. «Η χώρα δείχνει ότι καλύπτει πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις το χαμένο έδαφος του 2020. Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020. Σε αυτό το σενάριο, καλύπτουμε τα 2/3 της απώλειας.

Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να πάμε και σε ανάπτυξη πάνω από 7% όπως ήδη έχει γραφτεί στον ξένο τύπο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα εντάξει νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα αφορά την μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αφορά κατά κόρον την μεσαία τάξη που αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των δύο κομμάτων. Σήμερα εν τω μεταξύ θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τι φόρο καλούνται να πληρώσουν για το 2021. Για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα φέτος, διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Στο ίδιο «πακέτο» της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να ενταχθεί και η χθεσινή παρουσίαση του πρωθυπουργού, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση. Βήμα βήμα αυτή την κεντρική μας επιλογή την κάνουμε πράξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα μόνο κρίκο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός χθες παρουσιάζοντας το Σχέδιο και πρόσθεσε: «Κατ’εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας οι οποίοι έχουν δυναμική.

Μία χώρα η οποία πατάει καλά στα πόδια της , μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο, να απευθυνθεί στις παραδοσιακές αγορές αλλά ταυτόχρονα να στρέψει τη ματιά της σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής. Αναφέρω ως παράδειγμα την Ινδία και τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα ζητήματα εξωστρέφειας ως πολιτικές άκρως μετρήσιμες. «Ποιοί οι δείκτες που ενδιαφέρουν; Οι εξαγωγές μας, σημαντική αύξηση των εξαγωγών εν μέσω πανδημίας, είναι απόδειξη ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραγωγικούς αλλά και σε νέους τομείς» ανέφερε καταλήγοντας πως η χώρα έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, που δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News