Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 07:03
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Κλειδώνει το δοσολόγιο του ΕΝΦΙΑ – Γολγοθάς πληρωμής φόρων

Κλειδώνει το δοσολόγιο του ΕΝΦΙΑ – Γολγοθάς πληρωμής φόρων

Τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μεταθέσουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ –εφόσον το επιθυμούν- για το τέλος Οκτωβρίου ακολουθώντας ουσιαστικά την «περυσινή συνταγή» αναμένεται δώσει το υπουργείο Οικονομικών με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Μπορεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ να μην έχει αλλαγές ως προς το ύψος του φόρου σε σχέση με αυτόν του 2020 τουλάχιστον για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν μπαίνουν από μόνοι τους στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο παρά απευθύνονται στους λογιστές τους. Δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα έχουν χρονικό περιθώριο μόλις 10 ημερών για λάβουν το ειδοποιητήριο και να πληρώσουν, φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα για παροχή της δυνατότητας ταυτόχρονης πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ με την 2η.

Σε κάθε περίπτωση, με «αφετηρία» την 17η Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο φετινός γολγοθάς αποπληρωμής των μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων. Ο Σεπτέμβριος θα έχει τρεις δόσεις φόρου εισοδήματος και ο Οκτώβριος θα έχει μια δόση φόρου εισοδήματος και δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ. Κατά συνέπεια, θα διανύσουμε μια περίοδο τριπλών πληρωμών ανά μήνα: και Σεπτέμβριο, και Οκτώβριο και Δεκέμβριο (λόγω τελών κυκλοφορίας).

Τα επόμενα 24ωρα και ενόψει της ανάρτησης των εκκαθαριστικών ενδεχομένως και μέσα στο σαββατοκύριακο, η ΑΑΔΕ θα τρέξει τις «εκπτώσεις» του ΕΝΦΙΑ βασισμένη πλέον στα φετινά στοιχεία εισοδήματος. Η τελική εκκαθάριση αναμένεται να αποτυπώσει σημαντική αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων της έκπτωσης του 50%.

Βέβαια, το συνολικό βεβαιωθέν ποσό δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά καθώς με τις χιλιάδες τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, έχουν προστεθεί αρκετά επιπλέον τετραγωνικά στο περιουσιολόγιο κάτι που σημαίνει και επιπλέον φορολογικά έσοδα. Ο τελικός λογσριασμός αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δις. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News