ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Το ολικό λίφτινγκ και τι σημαίνει για την τσέπη μας

ΕΝΦΙΑ: Το ολικό λίφτινγκ και τι σημαίνει για την τσέπη μας

Συνολική αναδιαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο από τη Δευτέρα το moneyreview.gr αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής. Όσο για τον συμπληρωματικό φόρο, θα ενσωματωθεί στον ενιαίο. Η πληρωμή του από τους φορολογούμενους θα αρχίζει πολύ νωρίτερα, από Μάρτιο – Απρίλιο και η αποπληρωμή του θα ολοκληρώνεται σε 10-12 μήνες. 

Ο νέος ΕΝΦΙΑ όπως αναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο θα είναι αναπτυξιακός φόρος καθώς δεν θα δημιουργεί αντικίνητρα για την αγορά νέων ακινήτων, γεγονός την κτηματαγορά. Μέχρι σήμερα πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι εγκατέλειπαν την ιδέα ενός νέου ακινήτου καθώς μετά τις 250.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο.

Επιπλέον στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως ο συμπληρωματικός φόρος είναι ένας άδικος φόρος καθώς υπάρχει υπερφορολόγηση των περιουσιών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το βάρος του δανείου που μπορεί να υπάρχει. Οι αλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες καθώς οι Έλληνες θα πληρώνουν στο σύνολο τους το ίδιο ποσό δηλαδή 2,5 δισεκ. ευρώ. Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θα υπάρχει δικαιότερη κατανομή του φόρου.

Στο οικονομικό επιτελείο τρέχει ήδη η άσκηση του νέου ΕΝΦΙΑ και μελετώνται διάφορα σενάρια. Η άσκηση είναι σε εξέλιξη ενώ τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου αναμένονται με την τελική κατάθεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει όπως φάινεται στη ραχοκοκαλιά του νέου ΕΝΦΙΑ.

Οι βασικές αλλαγές 

·     Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

·     Θα υπάρχει ένα τέλος για κάθε ακίνητο ανεξάρτητα από το συνολικό μέγεθος της περιουσίας

·     Θα υπάρξει νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ υπολογισμού. Ο τελικός φόρος θα είναι αποτέλεσμα νέων συντελεστών οι οποίοι θα συνυπολογίζουν την τιμή ζώνης της ,τα τετραγωνικά, την παλαιότητα  ακόμη ίσως και την ενεργειακή αναβάθμιση ενός ακινήτου. 

·     Η εξόφληση του θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις από 10-12 

·     Ειδικά χαρακτηριστικά θα έχει ο ΕΝΦΙΑ για πολύτεκνες οικογένειες αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και συζητήσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News