Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 07:30
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Το νέο σενάριο με «τριπλές» πληρωμές

ΕΝΦΙΑ: Το νέο σενάριο με «τριπλές» πληρωμές

Το Σαββατοκύριακο της 18ης και της 19ης Σεπτεμβρίου ή μια εβδομάδα αργότερα -στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου- προγραμματίζεται να αναρτηθούν στο Taxis τα περισσότερα από 6,5 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Και το οικονομικό επιτελείο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθεί να αποφασίσει αν θα θεωρήσει εμπρόθεσμη την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου έως το τέλος Οκτωβρίου όπως έγινε πέρυσι (δηλαδή να έχουμε διπλή δόση ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου).

Ουσιαστικά, οδεύουμε ολοταχώς για επανάληψη του περυσινού σκηνικού: Ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στα μέσα Σεπτέμβρη, εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτέμβρη, πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6 δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη τριπλή) και πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις εκ των οποίων η πρώτη διπλή. 

Πρακτικά, οι αποφάσεις για τις τελικές προθεσμίες θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Και αυτό διότι εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα επιμελητήρια ανά την επικράτεια ζητούν μια νέα 10ήμερη παράταση (μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αντί για τις 10) και το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει αν θα στείλει ακόμη μια τροπολογία στη Βουλή με βάση τα στοιχεία υποβολών.

Αυτή τη στιγμή, υπολείπονται περίπου 700.000 φορολογικές δηλώσεις (σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων) και ΄λιγότερο από ένα εκατομμύριο εκκαθαριστικά (σε σύνολο περίπου 9 εκατομμυρίων). Η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου με εξαίρεση τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Αυτοί έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι δηλώσεις που υπολείπονται δεν είναι πλέον πολλές αλλά και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά. Το ενδεχόμενο μιας νέας ολιγοήμερης παράτασης δεν πρέπει να αποκλειστεί καθώς ο στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να αρχίσουν να εισπράττονται οι φόροι. 

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι μήνες γεμάτοι από πληρωμές. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου, μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος και μια δόση ΕΝΦΙΑ. Αν δοθεί περίοδος χάριτος για τον ΕΝΦΙΑ, θα έχουμε τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος μέσα στον Σεπτέμβριο και μια δόση φόρου εισοδήματος και δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News