ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς οι πυρκαγιές αλλάζουν τον ΕΝΦΙΑ

Πώς οι πυρκαγιές αλλάζουν τον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι και το 2023 οι κάτοικοι οι οποίοι που είδαν τα σπίτια να παραδίδονται στις φλόγες δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που υπήρξαν πυρκαγιές οι πληγέντες ιδιοκτήτες που το ακίνητο τους έχει υποστεί ολική ή μερική ζημιά δεν θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2023.

Οι πληγέντες θα πρέπει από 18 Αυγούστου μέσω του arogi.gov.gr να υποβάλλουν την αίτηση τους και να επιλέξουν το είδος της ζημιάς που έχει γίνει στο ακίνητο. Θα πρέπει να δηλώσουν  δηλαδή εάν έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν είναι προσωρινά μη κατοικήσιμο ή εάν έχει υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο.

Βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη θα γίνονται οι αυτόματοι έλεγχοι  θα καταβάλλονται οι προκαταβολές που προβλέπονται ανάλογα με την κλίμακα των ζημιών και ο ΕΝΦΙΑ θα διαγράφεται. Σε δεύτερο χρόνο εφόσον γίνει και η καταγραφή από τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών θα υπάρξει έλεγχος εάν ο ιδιοκτήτης δικαιούνταν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Εφόσον έχει υπάρξει ψευδής δήλωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει εκ των υστέρων να πληρώσει το σύνολο του φόρου από τον οποίο είχε απαλλαγεί.

Στην περίπτωση βέβαια που οι πυρόπληκτοι διαθέτουν και άλλα ακίνητα που δεν έχουν υποστεί ζημιές θα πληρώσουν κανονικά ΕΝΦΙΑ για αυτά τα ακίνητα. Απαλλάσσονται δηλαδή από τον φόρο μόνο τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποστεί ζημίες ή έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Εξαίρεση αποτελούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Ειδική πρόβλεψη για την Εύβοια 

Για όλους τους κάτοικους των δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποστεί ζημίες ή όχι δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ για φέτος. Για παράδειγμα εάν ένας κάτοικος της περιοχής αυτής διαθέτει 2 ακίνητα στην περιοχή αυτή το οποίο το ένα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί ενώ στο δεύτερο δεν υπήρξαν ζημιές, τότε αυτός ο ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει για το 2021 καθόλου ΕΝΦΙΑ και για τα 2 ακίνητα ενώ το 2022 και το 2023 απαλλάσσεται από την υποχρέωση του φόρου μόνο για το ακίνητο που καταστράφηκε.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ η εξόφληση του μπορεί να γίνει σε 6 δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News