ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Μιας παράτασης, μύριες έπονται – Τι αλλάζει

Το μεγάλο μέτωπο όμως δεν είναι οι δηλώσεις των νομικών προσώπων αλλά ο ΕΝΦΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Μιας παράτασης, μύριες έπονται – Τι αλλάζει

Σε συνθήκες καύσωνα, ο αριθμός των περίπου 100.000 φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν τόσο χθες όσο και προχθές, θεωρούνται έως και ικανοποιητικός αριθμός. Ωστόσο, δεν είναι ο αριθμός που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τον στόχο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Είναι δε αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και μέσα στην νέα ημερομηνία της 10ης Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών πήρε την απόφαση και μετέθεσε την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, πλέον θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και στο πλήθος των ερωτημάτων που δημιουργούνται.

Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τις γενικές συνελεύσεις των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία στις 10 Σεπτεμβρίου; Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεις την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία πραγματοποίησης της συνέλευσης καθώς η δήλωση πρέπει να προηγείται. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει με την προθεσμία των γενικών συνελεύσεων. Προφανώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και εξαιρετικά πιθανή η παράταση.

Το μεγάλο μέτωπο όμως δεν είναι οι δηλώσεις των νομικών προσώπων αλλά ο ΕΝΦΙΑ. Πολλά τα ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο: προλαβαίνει η ΑΑΔΕ να κάνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Σεπτέμβριο αν η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων εκπνεύσει στις 10 Σεπτεμβρίου (σ.σ που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί και νέα παράταση); Και αν αποσταλούν τα εκκαθαριστικά μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν την 1η δόση μέχρι το τέλος μήνα;

Η απάντηση που δίνεται αυτή τη στιγμή αρμοδίως είναι καταφατική. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ώστε να χρειαστεί και νέα παράταση, το πιθανότερο είναι ότι θα σταλούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο διάστημα από τις 15 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου κατοχής ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο.

Αν πάντως χρειαστεί παράταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πάμε στη λύση των πέντε δόσεων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News