Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 15:44
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ράμπο, αλγόριθμοι, κάρτες: Τα όπλα της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής 

Ράμπο, αλγόριθμοι, κάρτες: Τα όπλα της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής 

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς αυτό το διάστημα. Δημοφιλή εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις είδαν να μπαίνει λουκέτο στην πόρτα τους για τουλάχιστον 48 ώρες. Ωστόσο η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν σταματά εκεί. Με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης επιχειρεί να πιάσει κάθε είδους φορολογική απάτη στις δηλώσεις για τον φόρο εισοδήματος, ένα, τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.α. Και όσοι δεν φοβηθούν τους «ράμπο» της εφορίας ή τους αλγόριθμους των προηγμένων συστημάτων της ίσως πειστούν περισσότερο από τα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές.  

Η «απόβαση» στα νησιά 

Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος και άλλα νησιά είδαν τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να σφραγίζουν μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα, που δεν έκοβαν αποδείξεις. Ορισμένα μάλιστα δεν το έκαναν ούτε σε περιπτώσεις, που πληρώνονταν από τους πελάτες με κάρτα και όχι σε μετρητά. Σε μία προσπάθεια να ξεγελάσουν τους πελάτες τους έδιναν δελτία παραγγελίας, το απόκομμα των οποίων μοιάζει με απόδειξη, αλλά δεν είναι. Δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις εγκατάστασης παράνομου λογισμικού στον φορολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου καταφέρνουν να εκδίδουν κανονικά απόδειξη, αλλά αυτό το ποσό να εξαφανίζεται από τα έσοδα της ημέρας και να μην φαίνεται στην εφορία.

 Υπενθυμίζεται ότι με βάση εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης επιχείρησης θα πρέπει να αναστέλλεται για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσότερων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ. 

Σε περίπτωση διαπίστωσης εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ότι η ίδια επιχείρηση δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς έστω και 3 παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, η επαγγελματική εγκατάσταση της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 96 ώρες, ενώ σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής θα αποφασίζεται η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης για 10 μέρες.

Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης επιχείρησης θα αποφασίζεται για χρονικά διαστήματα έως και 1 μήνα ή ακόμη και για 3 έτη σε περιπτώσεις παρεμπόδισης των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων από τους επιχειρηματίες ή εργαζομένους τους ή σε περιπτώσεις απειλών ή άσκησης βίας κατά των φορο-ελεγκτών. 

Η συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης

Την τεχνητή νοημοσύνη για την ταυτοποίηση ύποπτων συναλλαγών αλλά και προσώπων χρησιμοποιεί εδώ και μήνες η ΑΑΔΕ. Τα συστήματα AI που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές εστιάζουν στο λεγόμενο data mining, thn «εξόρυξη» πολύτιμων δεδομένων από από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών. Με τον τρόπο αυτό έρχονται στο φως ψευδή στοιχεία σε φορολογικές δηλώσεις ή και ύποπτες συναλλαγές εταιρειών, ενώ εντοπίζονται και καταθέσεις εκατομμυρίων που διατηρούν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας σε χώρες του εξωτερικού. 

Το κίνητρο για χρήση κάρτας

Στα όπλα της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται και το κίνητρο της έκπτωσης από το φορολογητέο του 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών σε δραστηριότητες, στις οποίες η φοροδιαφυγή είναι συχνή, το οποίο και επιστρέφει από το 2022.

Όσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς, θα φτάνουν πιο εύκολα στον στόχο του 30% (αξία ηλεκτρονικών πληρωμών ως προς το εισόδημα) καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς θα λαμβάνονται υπόψη στο διπλάσιο. Δηλαδή, αν κάποιος πληρώνει 300 ευρώ σε γιατρό (όχι για φάρμακα, όχι για πληρωμή νοσοκομείου), θα προστίθενται 600 ευρώ στον «κουμπαρά» των ηλεκτρονικών πληρωμών. Όσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα έχουν έκπτωση φόρου 30% επί της αξίας των συναλλαγών οι οποίες κατά μέγιστο όριο θα φτάνουν στα 5000 ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News