ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Η πρώτη παράταση στη φετινή διαδικασία

Loukia Kattis for moneyreview.gr

Με τροπολογία δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 27 Αυγούστου στους φορολογούμενους που θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 3%. Και αυτή είναι η πρώτη επίσημη παράταση που δίδεται στην φετινή διαδικασία. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες καθώς ενώ κλείνει ο Ιούλιος, τώρα φτάσαμε στα μισά του δρόμου. Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3,25 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,,4 εκατομμυρίων ενώ είχαν εκδοθεί 4,46 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σε σύνολο 8,8 εκατομμυρίων.

Η παράταση για την προθεσμία πληρωμής του φόρου εφάπαξ, ουσιαστικά «ακυρώνει» την προθεσμία της 28ης Ιουλίου. Πρακτικά, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τις εξής επιλογές είτε έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση είτε όχι:

  1. Να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας (εφόσον είναι ένας από τους 1,365 εκατομμύρια που έχουν κάνει ήδη φορολογική δήλωση και έχουν παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό) και να εξοφλήσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.
  2. Να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και να μεταθέσουν τη λήψη της απόφασης για το τέλος Αυγούστου. Μέχρι τις 27 Αυγούστου, πρακτικά θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη του Αυγούστου διπλή) ή αν θα εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ διασφαλίζοντας και πρόσθετη έκπτωση 3% επί του ποσού της εκκαθάρισης.

Το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσει απάντηση το υπουργείο Οικονομικών είναι αν θα παρατείνει και την φετινή καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είναι η 28η Αυγούστου. Με μόλις τρεις εργάσιμες να υπολείπονται μέσα στον Ιούλιο και να ακολουθούν άλλες 20 εργάσιμες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, η λογιστική κοινότητα εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα είναι πλέον αδύνατη καθώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 130.000 δηλώσεις την ημέρα. Ήδη συζητείται το σενάριο παράτασης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να ταυτιστεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων όλων των φορολογουμένων με αυτούς που έχουν συμμετοχή σε εταιρεία και εκ των πραγμάτων έχουν πρόσθετο χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων για να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση. Η παράταση στις αρχές του φθινοπώρου όμως δημιουργεί πρόσθετα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών.

  1. Τι θα γίνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ η οποία προϋποθέτει την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και
  2. Τι θα γίνει με τις δηλώσεις των νομικών προσώπων τα οποία έχουν προθεσμία πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης μέχρι αρχές Σεπτέμβρη κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνεται γενική συνέλευση χωρίς να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News