ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Χρέη στο Δημόσιο: Αντιμέτωποι με κατασχέσεις 1 στους 3 οφειλέτες

Χρέη στο Δημόσιο: Αντιμέτωποι με κατασχέσεις 1 στους 3 οφειλέτες

Ένας στους τρεις οφειλέτες του Δημοσίου υφίσταται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που περιλαμβάνουν δεσμεύσεις ή ακόμα και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Απρίλιο περίπου 3,94 εκατομμύρια πολίτες είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 109 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την τριετία 2018 – 2020, καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των οφειλετών, ο οποίος έπεσε κάτω από το όριο των 4 εκατ. φορολογουμένων. Από αυτούς, περίπου οι μισοί (1,85 εκατ. οφειλέτες) ανήκουν στις κατηγορίες που – δυνητικά – μπορούν να υποστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες της ΑΑΔΕ, το Δημόσιο προχώρησε τελικά στην επιβολή τέτοιων μέτρων στο 70% των οφειλετών που συγκεντρώνουν τα κριτήρια του νόμου. Συγκεκριμένα, περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο, υπέστησαν τις προβλεπόμενες συνέπειες καθώς εφαρμόστηκαν σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως είναι η δέσμευση ή ακόμα και η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων. Ο αριθμός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το 2018 καταγράφεται σημαντική αύξηση των οφειλετών στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 130.000 άτομα.

Παράλληλα, κατά το πρώτο 4μηνο του έτους υποβλήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, πάνω από 200 μηνυτήριες αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Περίπου 200 ήταν οι αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος της καταγγελλόμενης φοροδιαφυγής να αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ.

Στις 326 ανέρχονται οι αναφορές για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, που έχουν υποβληθεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Το συνολικό ποσό των χρεών (άνω των 50.000 ευρώ) που περιλαμβάνονται σε αυτές τις αναφορές αγγίζει τα 227 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News