Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 14:29
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τέλος στα μειωμένα ενοίκια – Με βάση τη συνολική περιουσία ο ΕΝΦΙΑ

Τέλος στα μειωμένα ενοίκια – Με βάση τη συνολική περιουσία ο ΕΝΦΙΑ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα σημαίνει αυτόματα και αύξηση του ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και εξήγησε ότι ο φόρος, που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαρτάται από τη συνολική περιουσία και την αξία της. Παράλληλα σημείωσε πως το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων δεν θα επεκταθεί πέραν του Ιουνίου. 

«Το κράτος παραπάνω λεφτά δεν θα πάρει από τον ΕΝΦΙΑ, για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα έσοδα θα είναι τα ίδια. Εξαρτάται από την συνολική περιουσία και την αξία της, το ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης, μετά και τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, της οποίας τώρα είδαμε την πρώτη φάση. Πρέπει να ολοκληρωθεί για να δούμε σε κάθε περιοχή τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η μεγάλη αλλαγή με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι πάρα πολλές περιοχές που δεν ήταν ποτέ στο σύστημα, μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών». Πρόσθεσε δε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται. 

Αναφερόμενος στα τεκμήρια, σχολίασε πως «είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της φορολογητέας ύλης και είναι κάτι που θα θέλαμε  να περιορίσουμε και να πιάσουμε πολύ περισσότερο την φοροδιαφυγή». Για τα δημοτικά τέλη και το πώς επηρεάζονται από τις νέες αντικειμενικές αξίες, εξήγησε πως το ύψος τους είναι απόφαση των Δήμων. 

«Το κύριο μήνυμα που μας στέλνει η αγορά είναι ότι πρέπει να φτιαχτούν καινούρια σπίτια. Εδώ και δέκα χρόνια δεν είχαμε καινούρια σπίτια ούτε ανακαινίσεις. Αυτήν την στιγμή, δίνεται η ευκαιρία να φτιαχτούν καινούρια σπίτια και από εκεί να έρθουν τα επιπλέον έσοδα» επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Τέλος στα μειωμένα ενοίκια

Ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας που θα ταλαιπωρηθούν οι ιδιοκτήτες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Από τον Ιούλιο δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο με τα μειωμένα ενοίκια» ανέφερε. 

Νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ερώτηση για το αν εξετάζεται επέκταση του μέτρου απάντησε πως «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό το μέτρο θα εξαντληθεί τον Ιούνιο. Πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσει η αγορά. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουνίου και ανάλογα θα πράξουμε. Η οικονομία έδειξε σημαντικές αντοχές. Ο σκοπός είναι όσο σταθεροποιείται η οικονομία, να αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης». Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό «δεν θα γίνει άμεσα αυτό, ακόμα έχουμε 4,5 δισ. μέτρα μπροστά μας».

Σχετικά με το πότε θα πληρωθούν τα ενοίκια Μαΐου στους ιδιοκτήτες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει μέχρι το τέλος του μήνα να προχωρήσει στη σχετική καταβολή.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News