Business & Finance Δευτέρα 7/06/2021, 07:05
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέες αντικειμενικές – ΕΝΦΙΑ: Ανακοινώνονται στις 09:00, τι αλλάζει

Νέες αντικειμενικές – ΕΝΦΙΑ: Ανακοινώνονται στις 09:00, τι αλλάζει

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν στις 9:00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να πληρώνεται ακόμη και σε εννέα μηνιαίες δόσεις από τον Μάρτιο.

Στόχος, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, είναι να «σπάσει» η πληρωμή του φόρου σε βάθος χρόνου και να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων στο β’ εξάμηνο κάθε χρονιάς, όταν ο ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Μιλώντας πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως με το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%.

Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News