ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Οι τρεις επιλογές για να ρυθμίσουμε τα χρέη μας

Οι τρεις επιλογές για να ρυθμίσουμε τα χρέη μας

Χρωστάς στην εφορία; Αν τα χρέη συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα κάνεις χρήση της «κορωνορύθμισης» η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Θα συμφέρει διότι θα έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο (σχεδόν μηδενικό) ενώ οι δόσεις θα φτάνουν ακόμη και στις 60 ή τις 72.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία από το «πάγωμα» υποχρεώσεων θα τακτοποιηθούν σε 24 ή 48 δόσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί ενώ θα διευρυνθεί η περίμετρος των χρεών που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Αντίστοιχα βέβαια θα διευθετηθεί και το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν πάλι κάποιος χρωστάει στην εφορία με τα χρέη όμως να μην έχουν συσσωρευτεί μέσα στην πανδημία αλλά πριν, θα μπορεί να αξιοποιήσει μόνο την πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις οι οποίες όμως κοστίζουν καθώς το επιτόκιο είναι και θα παραμείνει τσουχτερό. Υπάρχει και μια 3η κατηγορία οφειλετών οι οποίοι δεν χρωστούν μόνο στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις τράπεζες. Γι’ αυτούς, η πρώτη Ιουνίου θα είναι κομβική ημερομηνία καθώς θα ενεργοποιηθεί ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός τακτοποίησης χρεών.

Ένας μηχανισμός που επιτρέπει την διευθέτηση οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με μια συνολική ρύθμιση η οποία θα προσφέρει έως και 240 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο ή και έως 420 δόσεις για τα χρέη προς τις τράπεζες. Προσοχή όμως: αυτή η ρύθμιση απευθύνεται σε όσους έχουν μεγάλες οφειλές άνω των 10.000 ευρώ. Άρα, από σήμερα, θα πρέπει να είναι σαφές το τι ισχύει και για ποιον:

  1. Όποιος έχει χρέη μόνο προς την εφορία τα οποία γεννήθηκαν πριν από την πανδημία δεν έχει άλλη λύση παρά την πάγια ρύθμιση.
  2. Όποιος έχει αποκτήσει οφειλές μέσα στην πανδημία είτε προς την εφορία είτε προς το ασφαλιστικό ταμείο, θα κάνει χρήση της κορωνορύθμισης η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να υποστεί «ρεκτιφιέ» μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να γίνει ακόμη πιο ευνοϊκή.
  3. Και όποιος έχει συσσωρεύσει μεγάλα χρέη άνω των 10.000 ευρώ προς τους πάντες, θα σκεφτεί τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό. Το ύψος των δόσεων που θα διασφαλίσει μέσω αυτού του μηχανισμού, δεν είναι δεδομένος ούτε επιλογή του οφειλέτη. Καθορίζεται κατόπιν συνεργασίας και συμφωνίας με τους δανειστές με τις δόσεις να καθορίζονται κατόπιν μέτρησης των εισοδημάτων και των δαπανών του κάθε οφειλέτη. Άρα πρακτικά, το ύψος της μηνιαίας δόσης, και κατά συνέπεια ο τελικ΄ςο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει αφού μετρηθεί πόσα μπορεί να δίνει ο κάθε οφειλέτης για την κάλυψη των χρεών του καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες του. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News