Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 15:31
BUSINESS & FINANCE

Επιδότηση παγίων δαπανών: Οι τρεις φάσεις του προγράμματος 

Επιδότηση παγίων δαπανών: Οι τρεις φάσεις του προγράμματος 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σηκωθεί η «αυλαία» για το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης η οποία θα χωρίσει το πρόγραμμα σε τρεις διακριτές φάσεις.

Στην πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν μερίδιο από το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ. Η αίτηση θα γίνει ηλεκτρονικά στο my business support. Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια (σ.σ. μεταξύ άλλων να απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό και να έχουν μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020) θα περάσουν στη δεύτερη φάση.

Σε αυτή, θα κληθούν να δηλώσουν τις πάγιες δαπάνες τους στο έντυπο Ε3 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η 2η φάση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο κάτι που σημαίνει ότι όσοι θελήσουν να λάβουν την ενίσχυση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση.

Η 3η φάση θα ολοκληρωθεί αφού γίνει η επεξεργασία των εντύπων Ε3 όλων των αιτούντων. Οι πάγιες δαπάνες θα αθροιστούν, θα αφαιρεθεί –ανά ΑΦΜ- το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί στους ενδιαφερόμενους μέσω των υπόλοιπων μέτρων στήριξης (π.χ. επιστρεπτέες προκαταβολές) και μόλις προκύψει η διαφορά θα «κλειδώσει» και το ποσοστό επιδότησης των παγίων δαπανών. Το ποσοστό θα διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να μην ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Μόλις «κλειδώσει» το ποσοστό, στην 3η φάση θα κληθούν οι τελικοί δικαιούχοι να κάνουν και πάλι αίτηση μέσω του my business support. Αυτή τη φορά, θα γνωρίζουν το ποσό που τους αναλογεί και το μόνο που θα επιλέξουν είναι αν θα το «κατευθύνουν» για την πληρωμή φόρων του 2021, για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ή και για τις δύο υποχρεώσεις.

Ο στόχος είναι και η 3η φάση του προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο πριν δηλαδή αρχίσουν να βεβαιώνονται οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς: ο ΦΠΑ για τις συναλλαγές από τον Απρίλιο και μετά, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος (σ.σ αν και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα απευθύνεται κυρίως στις ζημιογόνες επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως δεν θα επιβαρυνθούν) και οι εργοδοτικές εισφορές του β’ εξαμήνου τις οποίες και θα αναλάβουν να πληρώσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι εργοδότες μετά τη σταδιακή απόσυρση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News