Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 10:33
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς

Γιατί οι λογιστές ζητούν μετάθεση του καταληκτικού χρόνου για τον Σεπτέμβριο

Φορολογικές δηλώσεις: Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς

Μέσα στις επόμενες ώρες ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η δημοσίευση της απόφασης με τον «τύπο και το περιεχόμενο» του εντύπου Ε1. Η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Η ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας συνιστά μεγάλη «πρόκληση» και στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο.

Πρακτικά, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες: Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ωστόσο, ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και μένει να φανεί αν οι λογιστές στους οποίους και θα πέσει το βάρος, θα είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν ανοικτά τα γραφεία τους για ολόκληρο τον μήνα.

Από την άλλη, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, θα πιέσουν φέτος -και αυτό συνιστά ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς- για άμεση υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να καρπωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα είτε την επιστροφή φόρου είτε ένα καινούργιο επίδομα που μπορεί να δοθεί είτε ακόμη και συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών το οποίο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης όπως επισήμανε και το moneyreview.gr σε σχετικό δημοσίευμα. 

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στον ANT1 επισήμανε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών θα προϋποθέτει την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέχρι τις 17 Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί αυξημένη πίεση στο σύστημα για την άμεση υποβολή της δήλωσης και από αυτό το μέτωπο.

Το ερώτημα που απασχολεί αυτή τη λογιστική κοινότητα είναι το αν με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα είναι εφικτή η ολοκληρωμένη υποβολή δηλώσεων ή αν θα υπάρχουν εκκρεμότητες (π.χ βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, βεβαιώσεις αποδοχών, τόκοι καταθέσεων κλπ) οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να προκληθούν νέες καθυστερήσεις.

Με αυτό το δεδομένο αλλά και το γεγονός ότι το ένα τρίτο του διαθέσιμου χρόνου είναι ο Αύγουστος των διακοπών, έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση στους κόλπους της λογιστικής κοινότητας για την αναγκαιότητα μετάθεσης του καταληκτικού χρόνου υποβολής των δηλώσεων για τον Σεπτέμβριο ακόμη και αν χρειαστεί αυτοί οι που θα σπεύσουν τελευταίοι, να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 8 που θα ισχύσουν για όσους κάνουν τη δήλωση τον Ιούλιο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News