Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 12:56
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πότε θα ανακοινωθούν και πότε θα εφαρμοστούν

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πότε θα ανακοινωθούν και πότε θα εφαρμοστούν

Την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στο καλοκαίρι προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, οι τιμές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν άμεσα παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασιστεί οι νέες τιμές να ενεργοποιηθούν στην πράξη από την 1/1/2022 (κάτι που σημαίνει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περυσινό).

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η κυβερνητική πηγή: Ο ένας είναι να δοθεί το περιθώριο σε όσους θέλουν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου, να επιλέξουν αν θα το πράξουν εντός του 2021 με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή αν θα το αναβάλλει για την επόμενη χρονιά προκειμένου να ωφεληθεί από πιθανή μείωση των τιμών στην περιοχή του.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την σωστή προετοιμασία του ΕΝΦΙΑ του 2022. Όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να δοθεί περιθώριο πολλών μηνών στην ΑΑΔΕ προκειμένου να «τρέξει» την άσκηση αποτύπωσης των επιπτώσεων που θα προκαλέσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος θα προκαλέσουν αύξηση της φορολογητέας αξίας ακινήτων κατά περισσότερα από 100 δις. ευρώ (σ.σ η σημερινή φορολογητέα αξία των ακινήτων ανέρχεται περίπου στα 700 δις. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να κατανείμει.

Είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα «χρηματοδοτήσει» την αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών κατά 8% μεσοσταθμικά αλλά και την πιθανή πρόσθετη μείωση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να αποδώσει ακριβώς τα ίδια φορολογικά έσοδα με το 2021 και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να αποτελέσει ευκαιρία για ανακατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των ιδιοκτητών (π.χ αύξηση επιβάρυνσης για ιδιοκτήτες που υποφορολογούνταν όλα αυτά τα χρόνια επειδή το ακίνητό τους δεν είχε ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News