Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 19:58
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Δικαίωμα επιλογής στους ιδιοκτήτες

Πώς θα επιλέξουν τον κατάλληλο χρόνο για να γλιτώσουν φόρους και έξοδα

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Δικαίωμα επιλογής στους ιδιοκτήτες

Δικαίωμα επιλογής του χρόνου μεταβίβασης του ακινήτου με οποιονδήποτε τρόπο -γονική παροχή, δωρεά ή αγοραπωλησία- θα δοθεί στους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στο πρόγραμμά τους τη σχετική ενέργεια.

Προς αποφυγή αιφνιδιασμών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων -οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο φόρους αλλά και έξοδα μεταβίβασης όπως τα συμβολαιογραφικά, το υποθηκοφυλακείο κλπ- η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών θα είναι μεταγενέστερη του χρόνου ανακοίνωσής τους.

Ουσιαστικά οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο μερικών μηνών για να αποφασίσουν αν συμφέρει περισσότερο η μεταβίβαση να γίνει εντός του έτους με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή από την νέα χρονιά με τις καινούργιες αξίες. Προφανώς σε περίπτωση αύξησης της τιμής ζώνης θα συμφέρει η επίσπευση της απόφασης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του έτους ενώ σε περίπτωση μείωσης της τιμής ζώνης, θα είναι προτιμότερη η μετάθεση της απόφασης για την επόμενη χρονιά.

Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες 

Οι ανακοινώσεις για τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς πρώτα θα ολοκληρωθεί η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση (σ.σ το θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι ένα από τα κορυφαία στην ατζέντα των σχετικών διαβουλεύσεων).

Λόγω πανδημίας, θεωρείται δεδομένο ότι θα αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός της αγοράς. Με δεδομένους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουν οι γονικές παροχές ακινήτων οι δωρεές αλλά και οι αγοραπωλησίες όταν οι εφορίες δέχονται με ραντεβού και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δικαιολογούν την έξοδο από το σπίτι.

Έτσι, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών την μία ημέρα και εφαρμογή την επόμενη όπως συνέβαινε στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Κυρίαρχο είναι το σενάριο που ακολουθήθηκε και στην προηγούμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών: ανακοίνωσή τους εντός του έτους και ενεργοποίηση στην πράξη από την Πρωτοχρονιά του επόμενου έτους. Το πιθανότερο είναι δε ότι το ίδιο σενάριο θα ακολουθηθεί και για τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι όποιες αλλαγές στις αξίες να ισχύσουν για την εκκαθάριση του 2022 και όχι για την φετινή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News