ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φόροι: Ποιοι θα «κουρευτούν» παρά την πανδημία

Φόροι: Ποιοι θα «κουρευτούν» παρά την πανδημία

Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι φοροελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας μόλις αρθούν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως τονίζεται στην ετήσια έκθεση τού διοικητή της ΤτΕ, η επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης είναι απαραίτητη προκειμένου να επιστρέψει η δημοσιονομική ισορροπία. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι προς αυτήν ην κατεύθυνση θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές και να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αντίστοιχες παρατηρήσεις περιείχε και η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη. Οι φόροι που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι:

  • φόρος επιχειρήσεων: έχει ήδη μειωθεί στο 24% και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω στο 20% την επόμενη χρονιά
  • προκαταβολή φόρου: είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί και φέτος η μείωση της προκαταβολής από 30% έως και 100% (που ίσχυσε πέρυσι) ανάλογα με τη μείωση του τζίρου
  • εισφορά αλληλεγγύης: το σενάριο προβλέπει την επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022. Αφορά εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες. Απώτερος στόχος είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για όλους τους φορολογούμενους
  • τέλος επιτηδεύματος: κυμαίνεται από 600 έως και 1.000 ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι είναι στο σχεδιασμό της να καταργηθεί, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί από φέτος
  • ΕΝΦΙΑ: μόλις ολοκληρωθεί η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει από φέτος σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση τής ΤτΕ, η μεγέθυνση τού ΑΕΠ είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Επισημαίνεται, πάντως, ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτείται λόγω της πανδημίας. Η απόσυρσή τους, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά ώστε να μην υπάρξουν νέοι κίνδυνοι ύφεσης και διόγκωσης των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από την καραντίνα.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «καθώς η επίδραση του παρονομαστή είναι καθοριστική για τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, είναι απαραίτητο η τρέχουσα οικονομική πολιτική να συνδυαστεί με διαρθρωτικές πολιτικές, αποσκοπώντας στη συνέχιση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας».

Η έκθεση τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και την πράσινη οικονομία. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θεωρείται καθοριστικής σημασίας λόγω τού υψηλού δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, αλλά και του μεγάλου επενδυτικού κενού στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται ότι ο πολλαπλασιαστής των δημόσιων επενδύσεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες σε περιόδους αβεβαιότητας εκτιμάται αρκετά μεγαλύτερος της μονάδας για μια περίοδο δύο ετών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News