Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 06:46
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021

Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021

Μετά την απόφαση του Eurogroup που ουσιαστικά επιτρέπει στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης μέχρι να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου και για φέτος.

Τα πλεονεκτήματα για τους υποστηρικτές του μέτρου είναι πολλά: ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία στον «κατάλληλο χρόνο» (δηλαδή την περίοδο που θα ξεκινά η προσπάθεια ανάκαμψης), δυνατότητα «στόχευσης» μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος λόγω των μειωμένων κερδών που αναμένεται να εμφανίσουν φέτος οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου πρακτικά θα «τονώσει» τα φορολογικά έσοδα του 2022 έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει βελτίωση των δημοσιονομικών της επιδόσεων.

Επίσης, η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου είναι στην πράξη ένας μηχανισμός «μεταφοράς» δημοσιονομικού χώρου από την μια χρονιά στην άλλη. Δεδομένου λοιπόν ότι το 2021 θα κλείσει ούτως η άλλως με μεγάλα ελλείμματα, για το οικονομικό επιτελείο, η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου πρακτικά θα «τονώσει» τα φορολογικά έσοδα του 2022 έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει βελτίωση των δημοσιονομικών της επιδόσεων παρά την διατήρηση της ρήτρας διαφυγής.

Με δεδομένη την κεντρική επιλογή του οικονομικού επιτελείου, όλα τα μέτρα στήριξης από εδώ και στο εξής να είναι «στοχευμένα», οι οριστικές αποφάσεις για τον προσδιορισμό των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα ληφθούν και πάλι το καλοκαίρι αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ουσιαστικά, θα αναζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις καθώς οι ζημιογόνες ούτως ή άλλως δεν θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου. Η μείωση του συντελεστή είναι ένα μέτρο τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων καθώς κεφάλαια που προορίζονται να φτάσουν στην εφορία, ουσιαστικά θα μείνουν στο ταμείο της επιχείρησης.

Αντί λοιπόν η επιχείρηση να «δανείσει» άτοκα το κράτος πάνω που θα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, θα κρατήσει τα κεφάλαια και θα τα αποδώσει στο κράτος στα μέσα του 2022 όταν -όπως όλοι ελπίζουν- η πανδημία θα έχει ήδη περάσει στο παρελθόν.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News