ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Το «φιλί της ζωής» σε μειώσεις φόρων και εισφορών

Tρίτος χρόνος δημοσιονομικής ευελιξίας δια χειρός Eurogroup - Ποια σενάρια εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Το «φιλί της ζωής» σε μειώσεις φόρων και εισφορών

Υπό ευνοϊκότερες συνθήκες καλείται το οικονομικό επιτελείο να χαράξει τη φορολογική πολιτική του 2022, μετά το πράσινο φως που άναψε το eurogroup στην επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για την επόμενη χρονιά. H αναστολή των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, φέρνει στο τραπέζι όλα τα σενάρια για συνέχιση των μειώσεων φόρων που είχαν παρουσιαστεί ως έκτακτες λόγω της υγειονομικής κρίσης ή ακόμα και για εμπλουτισμό τους με νέες ελαφρύνσεις.

Στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι μέχρι να επιστρέψει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάκαμψης δεν θα αρθούν τα μέτρα στήριξης, το eurogroup έδωσε το περιθώριο στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν στοχευμένες δράσεις αφενός για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία και αφετέρου για την ώθηση της οικονομίας στην μετα-κορονοϊό εποχή.

Ειδικά για την Ελλάδα, η οποία εξήλθε από τα μνημόνια με την υποχρέωση να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ (κατά μέσο όρο) μέχρι το 2060, θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά δημοσιονομικής ευελιξίας. Πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα κοντά στο 7% του ΑΕΠ και φέτος προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ.

Η ευελιξία αυτή, επέτρεψε στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει δράσεις και προγράμματα στήριξης ύψους 25 δισ. ευρώ το 2020. Για τη φετινή χρονιά, η πρόβλεψη είναι ότι το κόστος των παρεμβάσεων θα φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ. Αν και είναι πολύ νωρίς να συζητήσει η ελληνική πλευρά το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού αποτελέσματος το 2022 – αυτό θα συμφωνηθεί το Σεπτέμβριο – είναι προφανές ότι και πάλι θα υπάρξει ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος.

Ο χώρος αυτός, όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φόρων και εισφορών. Για παράδειγμα, εξετάζονται τα εξής σενάρια:

  • συνέχιση της αναστολής καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όσους έχουν εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες, καθώς και η επέκταση τής κατάργησης για συνταξιούχους και εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 24% στο 20%
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • κατάργηση των τεκμηρίων
  • πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες
  • επανάληψη τής μείωσης τής προκαταβολής φόρου, έως και 100%
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – 10% μεσοσταθμικά (εφόσον δεν υλοποιηθεί φέτος)
  • ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, π.χ. περισσότερες δόσεις για τα κορονοχρέη, μεγαλύτερο κούρεμα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Όπως επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο, το κατά πόσο θα υλοποιηθούν όλα ή μερικά από τα παραπάνω μέτρα, θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της δημοσιονομικής ευελιξίας και αφετέρου από τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας μας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News