Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 10:29
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αποζημιώσεις

«Κουρεμένα» ενοίκια: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αποζημιώσεις

Τελευταία ευκαιρία έχουν σήμερα να υποβάλλουν δήλωση για αποζημίωση οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι δεν έλαβαν ενοίκια για τον Ιανουάριο, αφού το «κούρεμα» ήταν 100%. Η αποζημίωση ανέρχεται στο 80% του ενοικίου για τους ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα και στο 60% για τα νομικά πρόσωπα και η καταβολή της έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 15 Μαρτίου. 

H αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. 

Οι αποζημιώσεις που δεν φτάνουν στους λογαριασμούς

Εν τω μεταξύ όπως έχει γράψει το MoneyReview xιλιάδες είναι τα παράπονα ιδιοκτητών ακινήτων για το γεγονός ότι ενώ οι ενοικιαστές τους έχουν κουρέψει τα ενοίκια αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα, η αποζημίωση δεν φτάνει ποτέ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η αποζημίωση των ιδιοκτητών έχει ξεκινήσει στραβά από τον περασμένο Μάρτιο όταν επιχειρήθηκε η συγκέντρωση στοιχείων μέσα από το σύστημα Εργάνη. Από τη μία επιτήδειοι ιδιοκτήτες εντοπίζονται να δηλώνουν δύο φορές ότι έχουν χάσει εισόδημα από το ίδιο ακίνητο για να πάρουν τις αποζημιώσεις επί δύο. Από την άλλη ενοικιαστές προφασίζονται τους πληττόμενους ενώ δεν είναι.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν τώρα ότι εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις από τις αρχές της πανδημίας. Προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις για τα «κουρέματα» του Ιανουαρίου σήμερα. Για τους ιδιοκτήτες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις καταβολές των αποζημιώσεων, είναι πλέον πολύ πιθανό να χρειαστεί ατομική επικοινωνία με την ΑΑΔΕ προκειμένου να φανεί το που «κολλάει» η κάθε περίπτωση. Και αυτό θα χρειαστεί χρόνο. 

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας αποζημιώσεων για τα «χαμένα» ενοίκια του κορωνοϊού ζητά από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Όσον αφορά στην πλατφόρμα, η ΠΟΜΙΔΑ επιθυμεί:

  • Να βλέπει και τον/την σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η.
  • Να βλέπει όχι μόνον το ΑΦΜ του κάθε μισθωτή αλλά κυρίως το είδος της κάθε μίσθωσης.
  • Να βλέπει την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης και να αναγράφει το ορθό ποσοστό μείωσης  (100% ή 40%).

Όσον αφορά στη διαδικασία, αξιώνει τα παρακάτω:

  • Να ενημερωθούν με μηνύματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους του δεκαμήνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και να δοθεί μηνιαία προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων ώστε ουδείς να χάσει αποζημίωση για τυπικά σφάλματα και αβλεψίες.
  • Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.
  • Να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα.
  • Να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.
  • Να δοθεί έμφαση στην ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων για τις υπομισθώσεις ακινήτων.
  • Να ταξινομούνται οι δηλώσεις βάσει επωνυμίας ή ΑΦΜ ενοικιαστή για τη διευκόλυνση όλων. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News