Μια απλήρωτη κλήση θα στερεί τη φορολογική ενημερότητα
Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες µε χρέη στο Δηµόσιο, στους δήµους και τις περιφέρειες καθώς ακόµα και για µία κλήση για παράνοµο παρκάρισµα θα µπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενηµερότητας.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», από την 1η Σεπτεµβρίου 2024 ενεργοποιείται η νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας της ΑΑ∆Ε για την έκδοση φορολογικής ενηµερότητας. Αυτό σηµαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα ενηµερώνεται άµεσα και ηλεκτρονικά εάν οι αιτούντες φορολογική ενηµερότητα έχουν χρέη στους δήµους και συγκεκριµένα δεν έχουν πληρώσει δηµοτικά τέλη ή κλήσεις της δηµοτικής αστυνοµίας. Εφόσον οι δήµοι απαντήσουν στην ΑΑ∆Ε ότι υφίστανται χρέη θα µπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενηµερότητας και θα ενηµερώνονται ταυτόχρονα για την οφειλή τους στον δήµο.
Από την άλλη πλευρά, για όσους δεν έχουν χρέη στο ∆ηµόσιο και στους δήµους η ενηµερότητα θα εκδίδεται µε διαδικασίες-εξπρές. Οσοι µάλιστα έχουν χρέη και τα εξοφλήσουν θα γίνεται άµεσα άρση δέσµευσης ενηµερότητας για χρέη προς ΟΤΑ.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑ∆Ε, Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Σεπτεµβρίου η φορολογική διοίκηση θα ενηµερώνεται ψηφιακά για την ανάγκη δέσµευσης (ή αποδέσµευσης) αποδεικτικού ενηµερότητας σε φορολογουµένους που έχουν ή έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσµες οφειλές σε δήµους και περιφέρειες. Σύµφωνα µε την ΑΑ∆Ε, η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσµευση της φορολογικής τους ενηµερότητας,
µετά την εξόφληση των οφειλών στους δήµους/περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άµεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουµένων στο ψηφιακό σύστηµα της ΑΑ∆Ε.
Σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις για την έκδοση ενηµερότητας:
1. Ο φορολογούµενος µπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενηµερότητας ισχύος µέχρι και δύο µηνών για την πραγµατοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
2. Η φορολογική διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενηµερότητας µόνο εφόσον ο φορολογούµενος δεν έχει οφειλές στη φορολογική διοίκηση από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει τις απαιτούµενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.
3. Η φορολογική διοίκηση µπορεί να µη χορηγεί αποδεικτικό ενηµερότητας εάν ο φορολογούµενος έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές σε άλλη αρχή του δηµόσιου τοµέα (δέσµευση χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιµοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενηµερώνει τη φορολογική διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσµων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσµευση ενηµερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών, που συνεπάγονται άρση της δέσµευσης ενηµερότητας.
Αν ο φορολογούµενος έχει ενταχθεί σε πρόγραµµα ρύθµισης οφειλών ή έχει οφειλές µη ληξιπρόθεσµες ή σε αναστολή, είναι δυνατή η έκδοση ενηµερότητας περιορισµένης ισχύος, η οποία δεν µπορεί να υπερβαίνει τον 1 µήνα. Η φορολογική διοίκηση και µετά τη συµµόρφωση του οφειλέτη ο οποίος έχει ενταχθεί σε πρόγραµµα ρύθµισης, ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενηµερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρηµάτων ή µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία. Ειδικά για µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, το αποδεικτικό ενηµερότητας εκδίδεται µε ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιµήµατος, εφόσον το τίµηµα δεν υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας και έως το ύψος των ληξιπρόθεσµων ρυθµισµένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσµες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιµήµατος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίµηµα υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόµενο επί του τιµήµατος, είναι µικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενηµερότητας µε υπολογισµό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισµό αυτό δεν υπερβαίνει το τίµηµα.
Διαβάστε επίσης:
Ρεκόρ βεβαίωσης φόρου και στις επιχειρήσεις: Πάνω από τα 7 δισ. ο λογαριασμός
Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. αναµένεται το 2025
Φορολογία: Για πρώτη φορά πάνω από 100 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News