Μπορούν να υποβάλλονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Ιουλίου;
Δύο υποχρεώσεις των πολιτών απασχόλησαν φέτος τόσο έντονα την επικαιρότητα ενώ έγιναν ταυτόχρονα αιτία εντάσεων: οι δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων και οι φορολογικές δηλώσεις.
Στην πρώτη περίπτωση, μια ακόμη ευθύνη -υπήρχε αλλά οι περισσότεροι δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει- προστέθηκε στους πολίτες οι οποίοι έσπευσαν την τελευταία στιγμή να ανταποκριθούν σε κάτι που και το ίδιο το κράτος φρόντισε να κάνει αρκετά «θολό» και μπλεγμένο ενώ στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν απλός και κοινά αποδεκτός: να καθαριστούν τα οικόπεδα για να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αν δει κανείς το ποτήρι μισοάδειο θα διαπιστώσει ότι παρά τις εντάσεις, τις παρατάσεις, τις «φουσκωμένες» αμοιβές που καταβλήθηκαν για τον καθαρισμό καθώς η ζήτηση εκδηλώθηκε απότομα κλπ, κάτι άλλαξε: πάνω από 800.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν και αυτό είναι εμφανές σε πολλές γειτονιές και στο λεκανοπέδιο και εκτός Αττικής. Το στοίχημα λοιπόν είναι τώρα από του χρόνου, η διαδικασία του καθαρισμού να ξεκινήσει νωρίτερα, να δημιουργηθεί μηχανισμός αποκομιδής και να ολοκληρωθεί η δουλειά και πιο οργανωμένα και -το κυριότερο- νωρίτερα.
Πάμε τώρα στις φορολογικές δηλώσεις: Παρά τις εντάσεις, τα όποια προβλήματα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, τις καθυστερήσεις των φορέων του δημοσίου να στείλουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ και τα υπόλοιπα προβλήματα που καταγράφηκαν, υπάρχει ένα στατιστικό που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: μέχρι και τις 26 Ιουλίου, υποβλήθηκαν φέτος περισσότερες από έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Η στατιστική που αναρτήθηκαν πριν από λίγο δείχνει ότι έχουν υποβληθεί συνολικά 6.084.651 δηλώσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον 700-800.000 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι ενώ δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το πανδημικό 2021. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο μηχανισμός -υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ, φορολογούμενοι λογιστές- μπορούν να ανταποκριθούν και να φτιάξουν έναν μηχανισμό ο οποίος θα καταλήγει στο να υποβάλλονται όλες οι δηλώσεις χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στον μήνα των διακοπών. Π
Πόσο απέχουμε από το να πάψει να συνιστά είδηση το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;
1. Κρίσιμο ζήτημα είναι η έγκαιρη ανάρτηση στο σύστημα της ΑΑΔΕ των πληροφοριών που πρέπει να στείλουν οι φορείς του δημοσίου. Δεν νοείται πολλές επαγγελματικές ομάδες να μην μπορούν να υποβάλλουν δήλωση γιατί λείπει ένα στοιχείο από τον τάδε ή τον δείνα φορέα ούτε μπορεί να είναι ο φορολογούμενος «όμηρος» τρίτων.
2. Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης πρέπει να νομοθετούνται και να εφαρμόζονται νωρίτερα ώστε να υπάρχει χρόνος για την προσαρμογή των συστημάτων. Θα προχωρήσει φέτος το υπ.Οικ σε διορθώσεις στο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών; Ας το κάνει εγκαίρως. Θα θεσμοθετήσει κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου όσο το δυνατόν νωρίτερα (σ.σ υπάρχει η ιδέα της κλιμακωτής αύξησης του ποσοστού έκπτωσης ώστε να υποβάλλονται νωρίτερα οι χρεωστικές δηλώσεις)
Αλλαγές νοοτροπίας ώστε ύστερα από 10ετίες να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε την … παράταση. Φέτος θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια με τα τέλη κυκλοφορίας. Η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του χρόνου και μετά ενεργοποιείται το κλιμακωτό πρόστιμο.
Διαβάστε επίσης:
Μικρή παράταση για φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News