Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 19:35
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς η πανδημία αυξάνει τα κοινωνικά επιδόματα 

Πώς η πανδημία αυξάνει τα κοινωνικά επιδόματα 

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αναρριχηθεί φέτος ο αριθμός των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων. Η κατακόρυφη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων χωρίς την ταυτόχρονη αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων θα έχει δύο αποτελέσματα: Πρώτον την αύξηση του συνολικού αριθμού των δικαιούχων των επιδομάτων και δεύτερον στην αύξηση του ποσού που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα νέα ή τα αυξημένα επιδόματα που θα προκύψουν και πλέον το ερώτημα είναι αν αυτό το κονδύλι θα αποδειχτεί επαρκές. Όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς κανονικοί μισθοί αντικαταστάθηκαν με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού της τάξεως των 534 ευρώ, κέρδη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων εξαφανίστηκαν λόγω των lockdown, ενώ εισοδήματα από ενοίκια «κουρεύτηκαν».

Αυτή η μείωση των εισοδημάτων αναμένεται ότι θα επηρεάσει:

  • Τον αριθμό των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Το ύψος αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων που εισπράττουν το επίδομα στέγασης
  • Το ύψος αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων που θα λάβουν επίδομα τέκνων.

Μάλιστα, αυτό είναι και το πρώτο επίδομα που θα εμφανιστεί να έχει περισσότερους δικαιούχους καθώς οι καταβολές για το 2021 θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο. Στο επίδομα τέκνων αναμένεται να εντοπιστούν και οι μεγαλύτερες αλλαγές καθώς το ποσό που καταβάλλεται εξαρτάται από το εισοδηματικό κλιμάκιο στο οποίο κατατάσσεται ο κάθε δικαιούχος.

Οικογένεια με δύο παιδιά που κατατάσσεται στην γ’ εισοδηματική κλίμακα εισέπραττε το 2020 56 ευρώ τον μήνα. Αν η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος είναι τέτοια που θα φέρει την οικογένεια στην β’ εισοδηματική κλίμακα, τότε αυτομάτως, το μηνιαίο ποσό θα αυξηθεί από τα 56 στα 84 ευρώ τον μήνα. Όσοι πέσουν ακόμη περισσότερο στην α’ εισοδηματική κατηγορία (με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ) τότε θα εισπράττουν ακόμη περισσότερα: 140 ευρώ τον μήνα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News