Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 09:18
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φυσικές καταστροφές: Εξετάζονται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την ασφάλιση κτιρίων 

Φυσικές καταστροφές: Εξετάζονται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την ασφάλιση κτιρίων 

Το «καρότο», δηλαδή κίνητρα και φοροαπαλλαγές και όχι «το μαστίγιο», δηλαδή την υποχρέωση, φαίνεται ότι προκρίνουν στο οικονομικό επιτελείο για την επέκταση της ασφάλιση κατοικιών και κτιρίων από σεισμούς και φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ασφαλιστικής αγοράς βρίσκεται η επαναφορά φοροαπαλλαγών και φοροεκπτώσεων για τις δαπάνες που θα γίνονται για ασφαλίσεις κτιρίων, καθώς σήμερα μόλις το 17% του συνόλου των κτιρίων στη χώρα μας είναι ασφαλισμένο.

«Είμαστε σε συζητήσεις με την αγορά, για κινητροδότηση και όχι υποχρεωτικότητα. Συχνά αλλάζουν τα δεδομένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από την αγορά. Προφανώς τα κίνητρα θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα και προφανώς εκεί που υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον» εκτίμησε αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Οδηγός για τις ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν οι φοροεκπτώσεις από δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης ζωής που ίσχυαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013. Τότε μάλιστα, περισσότεροι από 804.000 φορολογούμενοι είχαν, καταγράψει τις σχετικές δαπάνες στη δήλωσή τους, δηλώνοντας δαπάνες άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η σχετική φοροέκπτωση- όπως και ανάλογες για ιατρικά έξοδα, για ενοίκια, για δίδακτρα φροντιστηρίων, για τόκους στεγαστικών δανείων- καταργήθηκε υπό την πίεση των θεσμών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι ένα νέο πλαίσιο θα μειώσει τα βάρη αποζημιώσεων που σηκώνει το Δημόσιο, ενώ παράλληλα θα επιφέρει αύξηση εσόδων από φόρους από την τόνωση του τζίρου των ασφαλιστικών εταιρειών.

Όπως έχει επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, αξιοποιώντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) για το 2017, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Με βάση, μάλιστα, μια υπόθεση εργασίας που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εάν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από το φόρο ασφαλίστρων και το φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία.

Με βάση πάντως τον απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο για τις αποζημιώσεις- επιχορηγήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς των τελευταίων ετών, το πλαίσιο έχει βελτιωθεί και έχει επιφέρει μείωση των χρόνων αναμονής.

Συνολικά, πάντως, μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν:

  • 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής.
  • 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις.
  • 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές.
  • 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες. 

Απάτες με τις αποζημιώσεις

Επίσης αναπτύχθηκε, μέσω και των ψηφιακών διαδικασιών, δικλείδες ελέγχου κι έτσι κατά τις διασταυρώσεις, που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στους φακέλους για στεγαστική συνδρομή από περιοχές της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 38 υποθέσεις με παρανομίες. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν επιτήδειοι που προσπάθησαν να πάρουν αποζημιώσεις σχεδόν 500.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει πλαστές βεβαιώσεις τεχνικού ελέγχου. Όπως, αναφέρεται, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι άλλαξαν εκ των υστέρων το Ε9 για να συμπεριλάβουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση, υποθέτοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να δουλεύουν στα «τυφλά».  Οι υποθέσεις, πάντως, αυτές πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ οι διασταυρώσεις συνεχίζονται και για άλλες περιπτώσεις. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News