Business & Finance Σάββατο 11/02/2023, 07:58
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέα στρατηγική στοχευμένων ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Νέα στρατηγική στοχευμένων ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Σε αλλαγές στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων προχωρεί η ΑΑΔΕ επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε υποθέσεις και κλάδους της οικονομίας που καταγράφουν μεγάλη παραβατικότητα αλλά και εισπραξιμότητα με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.

Σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είχαν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο, υποθέσεις ελέγχων που διενεργούνται ταυτόχρονα από ελληνικές και ξένες φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό κυκλωμάτων και υποθέσεις που προέρχονται από αιτήματα που έχουν υποβάλει ξένες φορολογικές αρχές. Επίσης, πέραν της προτεραιοποίησης των υποθέσεων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της εφορίας να επιβάλει πρόστιμα στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων παρέχουν τη δυνατότητα για περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία, το ηλεκτρονικό σύστημα Elenxis κ.λπ. βοηθούν στην αποκάλυψη «μαύρου» χρήματος, ενώ οι προσπάθειες για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδηγούν και σε αύξηση των δημοσίων εσόδων και περιορισμού της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Χιλιάδες φορολογούμενοι (μισθωτοί, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες) θα ελεγχθούν μέσω σύνθετων διασταυρώσεων. Ψηλά στην ατζέντα των εφοριακών είναι και οι φορολογούμενοι με καταθέσεις και περιουσία στο εξωτερικό που αποφεύγουν να τα δηλώσουν. Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), ενώ θα αναζητηθούν και οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη: 

ΑΑΔΕ: Πώς θα κάνει «δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο: Έρχεται «λογαριασμός» για αυξήσεις ενοικίων και μισθών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News