Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 08:38
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται και φέτος τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία 

Έρχονται και φέτος τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία 

Στις αρχές Απριλίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του μέτρου των «τελών κυκλοφορίας με το μήνα», το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας. 

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική διάταξη που θα δίνει και φέτος την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς. 

Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Πρόκειται για μια επιλογή που αξιοποιούν πολλοί ιδιοκτήτες για οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν μόνο για μερικούς μήνες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα κάποιος που έχει μόνιμα ένα αυτοκίνητο στον τόπο εξοχικής του κατοικίας και το χρησιμοποιεί μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών του εκεί.  

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προβεί σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ και για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ που επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 δηλαδή 100 ευρώ.

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 500 ευρώ που θέλει να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία για διάστημα τριών μηνών θα πρέπει να καταβάλλει 41,6 ευρώ για κάθε μήνα και συνολικά 125 ευρώ

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 900 ευρώ εάν θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες για διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να πληρώσει 450 ευρώ (75 ευρώ για κάθε ένα μήνα).

Ειδική εφαρμογή 

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCARτης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

MyCar: Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας – Τι θα πληρώσετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News