ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Κολλημένοι» με τους έμμεσους φόρους: Η εξάρτηση σε αριθμούς

«Κολλημένοι» με τους έμμεσους φόρους: Η εξάρτηση σε αριθμούς

Το 41,1% των συνολικών εσόδων της Ελλάδας προέρχονται από την έμμεση φορολογία και το 36,2% από τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ μόνο το 22,4% προέρχεται από τους άμεσους φόρους δηλαδή τους φόρους που επιβάλλονται στο εισόδημα. Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Η «εξάρτηση» της Ευρωζώνης από την έμμεση φορολογία περιορίζεται στο 31,7% δηλαδή 10 μονάδες κάτω από την Ελλάδα ενώ η συμμετοχή της άμεσης φορολογίας είναι στο 30,2% δηλαδή 8 μονάδες πάνω από την Ελλάδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου η Ελλάδα αύξανε συντελεστές στους έμμεσους φόρους για να έχει «σίγουρα» φορολογικά έσοδα. Έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη και από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το 24% που είναι ο κεντρικός συντελεστής φέρνει την Ελλάδα στο top-5 της Ευρώπης. Σε πολλές κατηγορίες τροφίμων είμαστε «πρωταθλητές» (μετά και τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον βασικό συντελεστή που έγιναν με το 3ο μνημόνιο) ενώ στα καύσιμα η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με τους υψηλότερους ειδικούς φόρους.

Σε απόλυτους αριθμούς η «εξάρτηση» από την έμμεση φορολογία αποτυπώνεται ως εξής στα στοιχεία της ΕΕ τα οποία μάλιστα αφορούν στο έτος 2021 (σ.σ η εξάρτηση το 2022 έγινε ακόμη μεγαλύτερη). Τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές έφτασαν στα 75 δις. ευρώ και από αυτά τα 31 δις. ευρώ προήλθαν από τους έμμεσους φόρους. Ο ΦΠΑ απέφερε 15 δις. ευρώ το 2021. Τι έχει γίνει το 2022; Τα στοιχεία δείχνουν εκτόξευση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ στα 21,4 δις. ευρώ κάτι που αποδίδεται στην ακρίβεια αλλά και στην αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι ότι μόνο από τον ΦΠΑ θα εισπράττουμε πάνω από 22 δις. ευρώ.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία; Δημοσιονομική εξάρτηση από την έμμεση φορολογία. Αν υπάρξουν μόνιμες μειώσεις συντελεστών, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο οπότε η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα δεδομένου ότι η χώρα έχει δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Η λύση εντοπίζεται στην λεγόμενη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Να πληρώσουν φόρους (και δει εισοδήματος) όσοι σήμερα κινούνται κάτω από το ραντάρ της εφορίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εργαζόμενοι και επενδυτές «μετακομίζουν» φορολογικά στην Ελλάδα

Δηλώσαμε 79 δισ. ευρώ στην εφορία, αλλά ξοδέψαμε 129 δισ.

Χαμηλός φόρος και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για νέους επαγγελματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News