Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κάτω από το 4% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς

Ομόλογα: Κάτω από το 4% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός υποχώρησαν προς στιγμή σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να επιβραδύνεται, τροφοδοτώντας προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να συγκρατήσει το μέγεθος των επιτοκιακών της αυξήσεων.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν απρόσμενη πτώση σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη των δυόμισι ετών συγκριτικά με τις προσδοκίες ότι θα παρέμεναν αμετάβλητες, σε μία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε μία σταθερά καθοδική πορεία. 

Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 12 μονάδες βάσης, στο 2,06%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη ημέρα πτώσης για τις γερμανικές αποδόσεις, εν μέρει χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, που απομακρύνει μέρος των ανησυχιών για τις προοπτικές του πληθωρισμού. 

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο μηνός γύρω στο 2,3%, γεγονός που υπογραμμίζει την πεποίθηση που επικρατεί στους κύκλους των επενδυτών ότι οι τιμολογιακές πιέσεις έχουν πιθανότατα κορυφωθεί. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις 15 Δεκεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι το επίπεδο του 4% και άνω είναι αυτό που αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. 

Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών συνέχισε να συρρικνώνεται, έχοντας αυτή την εβδομάδα περιοριστεί κατά 15 μονάδες βάσης στις 179 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 4% και του πενταετούς στο 3,23%.  
  
Και όλο αυτό το σκηνικό παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη προσφορά σε νέες εκδόσεις από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία. Μόνο αυτή την εβδομάδα, η νέα προσφορά εκτιμάται γύρω στα 45 δισ.ευρώ από χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. 
   
    
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News